Den här bilden tog Weidong Li som upptäckte djuret för första gången när han återigen lyckades få en skymt av det i somras.
Den här bilden tog Weidong Li som upptäckte djuret för första gången när han återigen lyckades få en skymt av det i somras.

Är det här djuret ens på riktigt? En expedition har återupptäckt den här ulliga krabaten i ett avlägset hörn av Kina.

Ingen visste att det här djuret fanns förrän 1983 – antagligen för att alla som sett det dött sötdöden och inte kunnat berätta om sina observationer. 

Den kinesiska zoologen Weidong Li tog förra året med sig en grupp frivilliga och gav sig upp i Tianshan-bergen i nordvästra Kina för att få syn på den extremt ovanliga Ili Pika, som inte synts till på 20 år, skriver National Geographic

► LÄS MER: Jo, du kan faktiskt ha den här som husdjur i Sverige

Totalt har gnagaren bara siktats vid 29 tillfällen sedan upptäckten och inte ens herdarna i bergen där den lever kände till den. Men en dag fick gruppen napp och lyckades ta den hittills skarpaste bilden av djuret i sin naturliga miljö.

Med sitt fövuxna, ludna hamsterutseende och pepparkornsögon är det svårt att inte falla för pican. Djuret är ungefär 20 centimeter långt och tillhör släktet pipharar och är därmed närmare släkt med kaniner och harar än med hamstrar och andra gnagare.

Nästan ingenting är känt om hur djuret lever och den totala populationen har uppkattats till 2 000 individer. Trots det finns inget program för att bevara arten i Kina, men efter att fler människor fått upp ögonen för djuret kanske det blir ändring på det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset