Allt fler cirkusar tar bort djuren och satsar på de artister som faktiskt själva har valt att vara där. Djurparkerna kommer att gå samma väg, frågan är bara hur lång tid det kommer att ta, skriver Djurens rätt.
Allt fler cirkusar tar bort djuren och satsar på de artister som faktiskt själva har valt att vara där. Djurparkerna kommer att gå samma väg, frågan är bara hur lång tid det kommer att ta, skriver Djurens rätt.

Det är tydligt att synen på att stänga in djur och att använda djur som underhållning håller på att förändras. Jag ser det hos de unga i sociala medier och i våra opinionsmätningar. Den senaste vi gjorde om vilda djur på cirkus visar att tre av fyra tycker att vilda djur på cirkus bör förbjudas, skriver Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens rätt.

Detta är en debattartikel. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

”Min familj vill att vi ska åka till Ölands djurpark i helgen. Hur ska jag förklara att det inte är schysst mot djuren att gå dit?”

”Hej Djurens Rätt! Jag tycker inte att djur ska användas för underhållning men nu vill mina föräldrar att jag ska följa med till Eskilstuna Zoo. Jag vill inte följa med men jag vill inte göra mina föräldrar ledsna, vad ska jag göra!?”

Detta är exempel på meddelanden som kommer till Djurens Rätt via vårt Instagramkonto. Det är tydligt att synen på att stänga in djur och att använda djur som underhållning håller på att förändras. Jag ser det hos de unga i sociala medier och i våra opinionsmätningar. Den senaste vi gjorde om vilda djur på cirkus visar att tre av fyra tycker att vilda djur på cirkus bör förbjudas. Allt fler cirkusar tar bort djuren, de vilda eller samtliga, och satsar på de artister som faktiskt själva har valt att vara där. Djurparkerna kommer att gå samma väg, frågan är bara hur lång tid det kommer att ta.

LÄS MER: Djurparkerna: Därför avlivar vi friska djurungar

Vi ser redan en trend internationellt där delfinarier slutar med delfinshower och späckhuggare. Ett intressant exempel är National Aquarium i Baltimore som beslutat att flytta sina delfiner till en delfinfristad i öppet vatten.

Att människor vill lära sig om djur är både förståeligt och nödvändigt. Vi pratar alldeles för lite om djur, deras behov och hur vi ska samexistera i världen i dag men djurparken är inte rätt plats för att lära oss om djur. Vad vi lär oss om andra arter när vi ser dem instängda på djurparker är mycket begränsat. Ett understimulerat djurparksdjur som befinner sig utanför sin naturliga miljö är i bästa fall en blek kopia av ”originalet”.

Djurparkerna säger själva att deras syfte är att lära barnen mer om djur och att bidra till att skydda arter. Visst stämmer det att många parker vid sidan av att tjäna pengar på djuren också engagerar sig i att utbilda och informera. Den etiska frågan kvarstår ändå om det är rätt att stänga in vilda djur.

LÄS MER: Elefant på zoo kastade sten – sjuårig flicka dog

Vi menar det inte kommer att främja barns empatiska förmåga att lära dem att djuren är våra att stänga in. Det ger snarare en snedvriden uppfattning om att vi får göra vad som helst med djur utan att ta hänsyn till djurens behov och intressen. Jag tror att många barn förstått mer än sina föräldrar i den här frågan.

Särskilda bevarandeprogram kan gynna en djurart, men ett bra bevarandeprogram bör så långt som möjligt genomföras i djurens naturliga miljö. I vissa fall kan ett avelsprogram vara nödvändigt för att bevara en art, men om det sker finns det ingen anledning att visa upp djuren för allmänheten.

Djurparken kan aldrig mäta sig med djurets naturliga miljö och liv. Ytorna är begränsade och brist på stimulans kan leda till stereotypa beteenden som att gå runt i cirklar eller vagga från sida till sida. En del av de djur som hålls på parker i Sverige är också anpassade till ett helt annat klimat, de hålls ofta inomhus under vinterhalvåret.

LÄS MER: Zoo tvingas stänga – 40 djur kan avlivas

Vi tror att framtiden, för både djuren och för oss själva, blir bättre genom att erkänna djur som levande kännande individer och att välja bort institutioner som visar upp dem för underhållning.

Att stänga in och visa upp någon mot en inträdesbiljett är inte särskilt schysst.

Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset