Djurgården förlorade med 0–2 hemma mot Jönköpings Södra.
Djurgården förlorade med 0–2 hemma mot Jönköpings Södra.

Jönköpings Södras 2–0-seger säkrade spel i allsvenskan nästa säsong.Det kom ändå i skymundan av motorsågen som Djurgårdens tränare Mark Dempsey tog fram efteråt:– Jag är förvånad och chockad på många sätt. Jag trodde inte att vi kunde prestera så dåligt.

Dempsey, som ersatte sparkade Pelle Olsson i somras, var inte nådig i kritiken av sina spelare efter förlusten mot J-Södra hemma på Tele2 Arena.

– Överlägset den match som har gjort mig mest besviken sedan jag kom hit. Vi hade väldigt lite att erbjuda i form av kvalitet och inställning, säger engelsmannen.

– Om jag var en matchfixare och tittade på matcher, så hade jag sagt att det här laget inte försökte. Det var så vi såg ut, men varför vet jag inte.

Två snabba mål

Det är svårt att opponera sig mot Mark Dempsey efter den stundtals förlamande tråkiga fotbollsunderhållningen som endast 6 724 åskådare – årets klart sämsta publiksiffra – bjöds på i höstkylan. Djurgården hade i första halvlek ett litet men väldigt trubbigt spelövertag, innan laget åkte på två tunga smällar kring pausvilan. Först nickade Daryl Smylie in 1–0 på tilläggstid i första halvlek innan han själv spelade fram Dzenis Kozica till 2–0-målet i 50:e minuten.

Det första målet får 19-årige målvaktsdebutanten Oscar Jonsson, som kom på mellanhand vid Smylies nick, ta på sig. Jonsson fick chansen när Andreas Isaksson var skadad och andrekeepern Kenneth Høie bestämt sig för att bli bilförsäljare efter säsongen.

Men det är inte den unge härjedalingen mellan stolparna som ska lastas för Djurgårdens förlust, som kom en vecka efter den tunga 2–4-förlusten i derbyt mot Hammarby.

– Vi har ett ansvar mot den här klubben och fansen som var magnifika i kväll. De buade vid slutsignalen, men supportade oss genom hela matchen, säger Mark Dempsey, som vill se en rejäl uppryckning under de tre återstående omgångarna.

Säkrat kontraktet

Djurgården ligger elva, men hade högre ambitioner än så inför säsongen. För tolvan J-Södra, som i år spelar i allsvenskan för första gången sedan 1969, innebar måndagens seger att klubben har säkrat spel i allsvenskan även 2017.

– Vi tycker att det är viktigt för vår stad och förening att vi fortsätter att utvecklas i den här miljön. Men vi är fortfarande nykomlingar och har mycket att lära, säger tränaren Jimmy Thelin i sitt mycket blygsamma "firande" av det nya kontraktet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset