Fotbollsallsvenska Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson avgår efter att ha utsatts för hot.

Även klubbens ordförande Tommy Jacobsson avgår på grund av händelserna. Djurgården har bara tagit en poäng på de fyra första matcherna i årets fotbollsallsvenska.

Magnus Pehrsson beskriver i ett uttalande som lästes upp vid en presskonferens på fredagen situationen som ohållbar, skriver Aftonbladet. 

Hoten ska ha framförts både via telefon efter förlusten mot Elfsborg och i samband med att tre personer oannonserat besökt en träning.

– Jag är djävligt ledsen, jag har nära till tårar måste jag säga. Jag tycker att det här är väldigt tungt, sade Tommy Jacobson vid en presskonferens.

– Magnus och jag har haft långa samtal den här veckan, jag känner mer och mer att jag kan inte kan vara ordförande eller företrädare för en förening där sådana element uppenbart har så stort inflytande att de tycker att de kan gå runt samhällets alla regler.

Huliganutredaren Björn Eriksson presenterade för en dryg månad sedan en undersökning som stiftelsen Tryggare Sverige har gjort. I undersökningen sade över 40 procent av de tillfrågade på vd/klubbdirektör/sportchefs-nivå att de årligen utsätts för våld, hot eller trakasserier. Eriksson lyfte i sitt slutbetänkande om det idrottsrelaterade våldet fram den kriminella världens ökande inflytande, framför allt i storstadsklubbarna.

Djurgården skriver så här i ett uttalande på klubbens webbplats:

"Hoten har uttalats via telefon efter förlusten mot Elfsborg men också under ett oannonserat besök i samband med tisdagens A-lagsträning där tre personer från en inofficiell supportergrupp uttalade sin besvikelse över de sportsliga resultaten. Samtidigt poängterades i hotfulla ordalag vilka konsekvenser fortsatta dåliga resultat skulle få för Magnus Pehrsson som person. En händelse som polisanmälts av Djurgården Fotboll."

Tommy Jacobson berättar att han och Pehrsson diskuterat händelserna ingående de senaste dagarna.

– Han mår väl inte så bra. Första känslan är att man blir förbannad. Sedan när det börjar sjunka in tycker han väl inte att det är värt det helt enkelt, sade Jacobson.

– Massan måste ta avstånd. De 10 000 riktiga supportrarna måste kliva fram, säger Tommy Jacobson.

Magnus Pehrsson själv valde att inte delta vid fredagens presskonferens efter det inträffade.

I uttalandet på klubbens webbplats berättar han dock om vad som ligger bakom beslutet.

"Hela situationen är naturligtvis både obehaglig och olycklig. Det långsiktiga arbete som jag lagt ned tillsammans med spelare och ledare, från ungdomsfotboll till a-lag, påverkas nu drastiskt av några enskilda individers brist på respekt för föreningen och mig som person", säger Pehrsson.

"Som situationen blev efter måndagens och tisdagens händelser kändes min situation, både privat och som manager inom Djurgården Fotboll, ohållbar och jag har därför tagit beslutet att lämna föreningen." Klubben har haft en tuff start på årets säsong. Utöver händelserna i matchen mot Mjällby, där inkastade föremål från läktaren gjorde att matchen avbröts, har det även sportsligt sett gått oerhört tungt med bara en poäng på de fyra första matcherna. Redan på lördagen väntar nästa match, mot Syrianska på Stockholms stadion. "Två av våra viktigaste kuggar kommer inte att vara med på grund av yttre påverkan, hot och destruktivitet", skriver klubben.

"Djurgården Fotboll beklagar innerligt och djupt att två av de viktigaste personerna i föreningen, ur ett sportsligt och engagemangsmässigt såväl som långsiktigt ekonomiskt perspektiv lämnar oss. Det skapar en känsla av bedrövelse och ett hål av sorg i Djurgårdssjälen", skriver klubben på sin webbplats. Djurgårdens A-lag kommer tills vidare att ledas av Pehrssons assisterande tränare Anders Johansson och Martin Sundgren.

Händelserna i Djurgården är de senaste i en lång rad där idrottsledare hotats de senaste åren.

Här är några tidigare exempel:

September 2010: Hammarbys tränare Michael Borgqvist hoppar av sedan han mottagit hot, mestadels via sms.

Oktober 2009: Division 1-laget Nyköping hockeys tränare Ulf Hall slutar sedan han och familjen hotats via anonyma mejl och telefonsamtal.

Oktober 2009: Hammarby Fotboll AB:s ordförande Staffan Thorsell hoppar av efter grova hot, bland annat genom telefonsamtal.

Maj 2009: Ett antal personer söker upp Örgrytetränaren Janne Carlssons bostad, rycker i dörrar, slår på fönster och skriker "avgå Janne".

November 2008: Johan Tornberg slutar som tränare för Västerås hockey, efter hot både mot honom själv och familjen.

November 2008: AIK fotbolls sportchef Ola Andersson och vd:n Charlie Granfelt lämnar sina uppdrag efter hot och hårda påtryckningar från supportrar.

Maj 2007: Degerfors fotbollstränare Mark Selmer tar timeout från sitt uppdrag, efter att supportrar bland annat saboterat hans bil och hotat honom vid flera tillfällen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset