Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen på redaktionen i Stockholm. Arkivbild.
Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen på redaktionen i Stockholm. Arkivbild.

Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen skottskadades utanför Mosul i Irak. En kula fick opereras bort ur ryggen men han mår, efter omständigheterna, bra. – Jag vill tacka tillverkarna som gjorde skyddsutrustningen, säger Hansen till DN.

Paul Hansen och tidningens Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson blev beskjutna på söndagsförmiddagen. Tillsammans med andra journalister följde de en grupp kurdiska peshmergasoldater när en prickskytt öppnade eld.

– Två kulor träffade honom. De andra journalisterna såg att det blödde, men han talade som vanligt, säger Peter Wolodarski, DN:s chefredaktör.

En av kulorna träffade Hansens hjälm. Den andra trängde igenom hans skyddsväst högt uppe på ryggen och gav en lindrig skada, skriver Dagens Nyheter.

DN:s team tog sig efter beskjutningen till ett sjukhus i staden Arbil. Där konstaterades att en kula var kvar i ryggen och Hansen opererades.

"Största allvar"

Journalisterna hade med sig adekvat skyddsutrustning och en säkerhetsgenomgång hade gjorts före resan.

– Vi tar säkerhetsfrågan på största allvar och har rutiner för hur vi gör när något sådant här händer. Vi kommer att gå genom händelsen noga. Men det är klart att det aldrig är riskfritt att jobba så här, säger Wolodarski.

Teamet var, liksom ett antal andra svenska journalister, på plats för att bevaka de irakiska och kurdiska styrkornas försök att ta över staden från IS. Sedan insatsen inleddes för några dagar sedan har två irakiska journalister dödats av prickskyttar. Under senare år har journalister på plats för att rapportera från väpnade konflikter, i allt högre grad själva blivit måltavlor.

Hur den här olyckan gått till är ännu för tidigt att säga, påpekar Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling, som utgår från att tidningen undersöker om något kunde ha gjorts annorlunda.

Svår gräns

– Jag har svårt att tro att det handlar om bristande säkerhetsrutiner. Mediearbetsgivare har blivit mycket bättre på säkerhet det senaste decenniet, tyvärr på grund av att journalister varit så utsatta. Var gränsen går för att det är för farligt, det är svårt att säga. Bara de två kan svara på hur de såg på situationen, säger Jonas Nordling.

– I grunden är det svårt att bara tänka säkerhet för en yrkesgrupp som har som uppdrag att vara där det är farligt.

Staden Mosul i Irak.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset