Dna-färg stoppar koppartjuvar Leif Wahlund, byggnadsingenjör på Svenska kyrkan i Malmö, har dna-märkt 15 kyrkobyggnader och ett 50-tal gravplatser.
Dna-färg stoppar koppartjuvar Leif Wahlund, byggnadsingenjör på Svenska kyrkan i Malmö, har dna-märkt 15 kyrkobyggnader och ett 50-tal gravplatser.

För att stoppa koppartjuvarna storsatsar skånska församlingar nu på dna. Flera kyrktak i Malmö och Helsingborg har redan målats med spårbar färg, och även i Lund planerar man att införa tekniken.

Efter framgång i England har dna-färgen nått skånska kyrktak. Färgen är osynlig men med en särskild lampa kan polisen se den unika dna-profil som varje tak fått – vilket gör de spårbara om kopparn stjäls. Men tekniken har även avskräckande effekt.

– Vi hade många kopparstölder, men sedan vi dna-märkte har det inte varit en enda, säger Leif Wahlund, byggnadsingenjör på Svenska kyrkan i Malmö.

Tidigare har kyrkor främst använt sig av starka lampor för att skrämma bort tjuvarna, men belysningen har bara haft verkan de tidpunkter då det funnits folk i närheten som kunnat uppmärksamma stölderna. Sedan i höstas har dna-färg i stället penslats på 15 kyrkobyggnader i Malmö. 

– Om det är dna-färgen som gör att det inte längre stjäls några kyrktak så är det en väldigt bra metod, säger Linda Pleym vid Malmöpolisen.

Innan dess var bland annat Limhamns kyrka drabbad av stölder.
– Vi hade en jättestöld där, men fortfarande finns en del koppar kvar. Vi märker tak, fönsterbleck, stuprör och hängrännor. Koppartjuvarna har inte heller dragit sig från att stjäla från gravstenar, så i Malmö har även ett 50-tal gravplatser nu dna, säger Leif Wahlund på Svenska kyrkan.

Adolfsbergskyrkan och Den gode herdens kyrka i Helsingborg är andra kyrkor som fått spårbar, osynlig färg på kopparn. Och även Lund är på gång.
– Vår plan är att vi också ska dna-märka. Troligtvis sker detta nästa år, säger Charlotta Lindahl, fastighetsingenjör på Lunds kyrkliga samfällighet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset