Loreen och Frida Hyvönen är två av artisterna som bokats till Statement.
Loreen och Frida Hyvönen är två av artisterna som bokats till Statement.

Diskrimineringsombudsmannen har beslutat att granska den mansfria festivalen. DO vill nu ha svar på vilka som får komma – och vilka som inte får det.

Efter förra sommarens stora antal sexuella trakasserier och övergrepp vid musikfestivaler, startade komikern Emma Knyckare ett initiativ om en musikfestival fri från män.

Festivalen Statement går nu av stapeln den 31 augusti, efter en insamling på nätet som drog in totalt 500 000 kronor. Bland artisterna finns kända artister som Loreen och Frida Hyvönen.

Men redan nu inleder DO en tillsyn av festivalen. Myndigheten vill få svar på vilka som egentligen får delta på evenemanget och vilka som räknas bort, rapporterar SVT.

LÄS MER: Falkenberg nappar på mansfri festival

I tillsynen ställer Diskrimineringsombudsmannen en rad frågor till festivalen. Till exempel ombes arrangörerna definiera sin formulering om vem som är en cis-man.

En annan fråga är om alla, oavsett kök eller könsöverskridande identitet eller uttryck kan köpa en biljett till festivalen.

Till SVT säger Emma Knyckare att hon fått information om granskningen och att hon kommer att bemöta frågorna som DO har.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset