En docka med 40 procent ftalaten DEHP när tillåten mängd är 0,1 procent. Det köpte Miljöförvaltningen i Göteborg när de testade gifter i leksaker. – Branschen måste ta ett större ansvar, säger Ida Jutfelt på förvaltningen.

Christina Blom
Docka med gift fanns att köpa i Göteborg

Anna Fernström, inköpare på Liten Karin, säger att de inte får så många frågor om gifter i leksakerna, förutom när media skriver om det. – Vad man frågar efter mycket nu är ekologiskt, det är också ett sätt att säkerställa att det inte finns farliga ämnen, säger hon.

Nitton av 21 butiker kände inte till den Europeiska lagstiftningen, Reach, och 18 kände inte till att de inom 45 dagar måste kunna ge fullständig information om en vara. Det är resultatet när miljöförvaltningarna i Göteborg, Malmö och Stockholm stickprovstestade plastleksaker och leksaker som innehåller elektronik.

I Göteborg köptes en docka med 40 procent förhöjd halt av ftalaten DEHP, som enligt Reach inte får överstiga 0,1 procent.

– Det är som väntat, men samtidigt blir vi förvånade över att en av de leksaker vi köpte hade så jättehöga halter, säger Ida Jutfelt, chef Energi- och kemikalieenheten på Miljöförvaltningen.

Resultatet av testet ska upp i miljö- och klimatnämnden på torsdag – veckan efter Greenpeace avslöjande om hur stora halter gift som finns i en del barnkläder. Butiken som sålde dockan till Mijöförvaltningen har nu tagit bort den från sina hyllor. 

En av de sju Göteborgsbutiker som ingår i stickprovstestet är Liten Karin i Haga, där personalen var insatt i lagstiftningar och känner till hur de ska skaffa information om varorna de säljer, och hur lång tid de har på sig. Anna Fernström, inköpare, säger att de bara köper in leksaker som är CE-märkta, vilket också är en av anledningarna till att de inte ställer några specifika krav på giftfritt på sina leverantörer.

– Som det ser ut nu har vi inte känt något behov av att skaffa något intyg på det, utan jag litar på att det sköts, säger hon.

Ida Jutfelt ser ökad kunskap bland konsumenter som en väg till färre gifter i leksaker, men framför allt behöver branschen ta ett större ansvar.

– Ytterst är det branschens ansvar, företagens ansvar som säljer varorna. Det är de som har den yttersta möjligheten att påverka vilka varor de tar in till försäljning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset