Dog – ensam inne hos vargflocken Den 30-åriga kvinnliga djurskötaren gick in ensam till vargarna. Ingen vet hur det kom sig att vargarna attackerade djurskötaren.
Dog – ensam inne hos vargflocken Den 30-åriga kvinnliga djurskötaren gick in ensam till vargarna. Ingen vet hur det kom sig att vargarna attackerade djurskötaren.

Attack. I går förmiddag dödades en kvinnlig djurskötare på Kolmården av en flock vargar. Nu ifrågasätts parkens säkerhetsrutiner.

Den 30-åriga kvinnliga djurskötaren hade inte en chans när vargflocken gick till attack. Ingen hörde hennes rop på hjälp – och först efter tio minuter insåg arbetskamraterna att något inte stämde.

Tragedin inträffade i ett varghägn på Kolmårdens djurpark i går förmiddag. Kvinnan hade gått in ensam till vargarna och hade en kommunikationsradio med sig, men det är oklart om hon stod i kontakt med sina arbetskamrater. I hägnet befann sig åtta unga varghannar.

På Kolmården är det inte ovanligt att djurskötare går in ensamma till vargarna.
– De som arbetar regelbundet med vargarna brukar vistas på tu man hand med djuren för att upprätthålla en relation, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmården.

Men i går förmiddag var det något som gick fel inne i hägnet. Ingen kommer någonsin att få veta vad som hände. Varghägnet ligger avsides och kan inte ses av besökarna.

När personalen insåg vad som hänt larmade man räddningstjänsten som till en början inte vågade gå in till den oroliga vargflocken.

Först efter 30 minuter tvingades flocken tillbaka samtidigt som personal stod redo med skarpladdade vapen. Då var den 30-åriga kvinnan redan död.

Senast en varg dödade en människa i Sverige var 1821.
– Tama vargar är mycket farligare än vilda vargar. Djur som har fötts upp av människor ser oss som en del av flocken. En vild varg drar sig däremot undan när den känner doften av människor, säger zoologen Hans-Ove Larsson.

Den omkomna kvinnan hade arbetat tre år med vargarna och ansågs som erfaren. Kolmården har tills vidare avbrutit all kontakt mellan besökare och vargarna. I går kväll hade inget beslut tagits om att avliva vargarna.

Vargexpert kritisk till säkerheten

En av landets främsta vargexperter, forskaren Olof Liberg, är mycket kritisk till säkerhetsrutinerna på Kolmården.
– Jag är förvånad över att någon tillåts gå in ensam till en vargflock utan att det finns andra personer i närheten. Har Kolmården samma rutiner när det gäller noshörningar och elefanter?

I USA inträffade en liknande händelse för tio år sedan när en kvinnlig vårdare gick in ensam till vargarna och dödades.
– Då var det helt i strid med reglementet. Men på Kolmården är det tydligen tillåtet, säger Olof Liberg.

Han ställer sig också frågande till personalens agerande när de insåg vad som hade hänt.
– Varför väntade man på räddningstjänsten? Personalen borde ha beredskap inför den här typen av händelser. Det är ju ändå där kunskapen och kompetensen finns.

Enligt Olof Liberg borde de ansvariga på parken ha anat oråd redan i april när en ung kvinna blev biten i låret.
– En grupp vargar som vill attackera testar ofta först. Det ganska oskyldiga bettet i april kan ha varit ett tecken på att något i flocken inte stämde.

I Sverige finns inga särskilda lagar som reglerar personalens säkerhet på djurparker. Branschorganisationen Sveriges Djurparker har en övergripande policy, men det är upp till varje park att utfärda sina egna säkerhetsföreskrifter.

Metro sökte i går kväll ansvariga på Kolmården utan att lyckas nå någon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kolmården