Dogge Doggelito är tillbaka – på onsdag släpps hans nya album. I veckans Tuffometro ­pratar han om sin fängelsetid, sin första reklamfilm och varför han ser sig själv som präst.

Du har gjort inhopp i lekprogram som ”Hål i väggen” och medverkat i olika reklamfilmer – kan du förstå att många betraktar dig som en clown som gör vad som helst för pengar?
– Det där har bara att göra med att jag är svartskalle. Det finns massor av svenskar som gör tonvis av sådana grejer men de blir aldrig beskyllda på samma sätt. Jag tycker att sånt snack bara är löjligt. Doggelito riktar sig inte bara till fint kulturfolk. Mina fans är allt från barnfamiljer och farmödrar till vanliga knegare.

Vad är du mest stolt över med din kommande skiva?
– Att den är klar och att jag har rott hela det här projektet i hamn. Det är skönt att äntligen få ut den ur systemet så att jag kan börja göra nya låtar.

Vilken av dina låtar har du starkast minnen till?
– ”Borta i tankar” från skivan ”I skuggan av betongen”. Jag skrev den när jag var ­jäkligt ledsen eftersom min tjej hade gjort slut. Texten fungerar än i dag, ­ungdomarna tycker att den är bra och de identifierar sig med den.

Du har dina rötter i Venezuela och har sagt att det är ”som bomull för själen” när du kommer dit – har du någonsin funderat på att flytta?
– Jag har två länder, ett kallt och ett varmt, som jag älskar lika mycket. Jag har alltid känt mig stolt över båda länderna. Men att flytta är inte möjligt eftersom jag har hela min familj här.

Vad är det mest olagliga som du har gjort?
– Suttit i fängelse. Jag var på fest nån gång på 1990-talet och så blev det tjafs. När snuten dök upp blev det tumult och jag slog till två poliser. Men Johan, lyssna, jag kommer från ett ställe där många har suttit inne så för mig var det ingen stor grej.

Vad skulle du tänka om du mötte dig själv på fest?
– Vilken rolig kille! Men jag festar aldrig nu för tiden. När jag är ledig vill jag helst gå ut i skogen med hundarna. Annat var det förr, jag minns när Latin Kings uppträdde i Norrland en gång och vi drack massa hembränt. Dagen efter ­skulle vi spela i Kungsträdgården men vi kunde knappt stå på benen eftersom vi var så bakfulla.

Du har sagt att dina bästa egen­skaper är att du är generös och arbetsam – när var du riktigt givmild senast?
– Jag försöker alltid hjälpa folk. Många ser upp till mig och berättar om saker som de har gått igenom. Mitt jobb är att vara rappare, kompis, präst, syokonsulent, rådgivare – det är mycket mer än bara musiken. Jag delar alltid med mig av mitt hjärta.

Vad är det mesta du tjänat på en reklamfilm?
– En miljon ungefär. Det finns mycket pengar i reklam. Rap är en dyr hobby och kan någon hjälpa till så är jag tacksam. Jag gjorde reklam för O’boy redan som 15-åring så för mig är det inget nytt.

Vilken är din sämsta egenskap som pappa?
– Det är att jag jobbar för mycket. Jag har alltid ångest över att jag tillbringar för ­lite tid med mina barn. Jag försöker hela tiden umgås med dem så mycket som möjligt.

Största höjdpunkten i din karriär?
– När Latin Kings hade sin avslutningskonsert på Ullevi inför 59 000 åskådare, det var mäktigt. Vi var förband till Gyllene ­Tider. Det var också kul att få rappa i Melodifestivalen, det var något som jag drömde om att få göra redan när jag var åtta år och såg Carola vinna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset