Henry Heimlich har lärt många att utföra Heimlichmetoden, men använde den själv för första gången i veckan. (Akrivbilder)
Henry Heimlich har lärt många att utföra Heimlichmetoden, men använde den själv för första gången i veckan. (Akrivbilder)

Henry Heimlich, läkaren bakom Heimlichmanövern, har använt sin egen beprövade metod för första gången. Han räddade en äldre kvinna på sitt äldreboende som höll på att sätta i halsen, rapporterar Cincinatti Enquirer.

Den numera pensionerade Henry Heimlich, som numera bor på ett äldreboende i Cincinatti Ohio, är mannen bakom Heimlichmanövern som lanserades på 1970-talet. Han har lärt massor av människor att utföra metoden, men aldrig använt den själv i skarpt läge.
Förrän nu. 

En äldre dam som bor på samma hem satte i halsen under den gemensamma middagen i måndags. Och hon hade tur, hon hade den 96-årige Henry Heimlich vid bordet, rapporterar Cincinatti Enquirer.

LÄS MER: Så gör du om ditt barn sätter i halsen – videon kan rädda liv 

Han rapporteras vara en man vid god vigör som både tränar och simmar regelbundet och han fattade snabbt tag om kvinnan. 

Vanligtvis är det personalen, som är tränad i just Heimlichmanövern, som rycker in. Men, när de kom fram till bordet var Henry Heimlich redo att utföra sin metod. Och med ett tryck över kvinnans överkropp fick han loss en köttbit som fastnat i hennes hals. 

– När jag använde den och hon blev bra på en gång, då fick det mig att uppskatta hur underbart det har varit att rädda alla dessa liv, säger Henry Heimlich om sin insats till Cincinatti Enquirer. 

LÄS MER: Debatt: Därför är det din skyldighet att kunna hjärt- lungräddning 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa