Fisher Stevens är ursprungligen skådespelare, men har allt mer gått över till att regissera filmer. Nu är han aktuell med klimatfilmen "Before the flood". Arkivbild.
Fisher Stevens är ursprungligen skådespelare, men har allt mer gått över till att regissera filmer. Nu är han aktuell med klimatfilmen "Before the flood". Arkivbild.

– Om Donald Trump blir vald till president tror jag att världen är illa ute på många sätt. Fisher Stevens låter både upprörd och ledsen när han talar om det stundande presidentvalet i USA. Stevens har regisserat dokumentärfilmen "Before the flood", som tar upp den globala uppvärmningen – en företeelse som Trump förnekar.

– Det handlar inte bara om honom. Alla som han omger sig med är klimatförnekare. Jag är livrädd för vad som händer om han blir vald.

Fisher Stevens är skådespelare med mer än 90 roller bakom sig – senast i bland annat "The night of" och "Hail Caesar". Men det som numera ligger honom varmast om hjärtat är dokumentärfilmer som tar ställning i miljöfrågor. För några år sedan vann den av honom producerade "The cove" en Oscar för sin starka skildring av japanernas slakt på delfiner.

– Jag älskar att vara skådespelare, men jag kände att jag inte längre ville ha det som heltidsjobb. Så jag började regissera och producera för 15 år sedan.

Följer DiCaprio

I "Before the flood", som den 30 oktober kan ses på National Geographic Tv, följer Stevens Leonardo DiCaprio, också han känd miljöaktivist, på en resa runt jorden där han möter bland andra påven och Barack Obama och talar om vad som kan göras för att stoppa den globala uppvärmningen.

– Det har gjorts många dokumentärer om miljöförstöring och vi ville göra något annorlunda, något som inte predikar. Så i filmen är det de som Leo möter som berättar och har åsikter. Publiken ser allt genom Leos ögon. Vi ville göra en film som skulle ha snabb rytm och de var underhållande. En film som skrämmer, men som också är hoppfull utan att ge falska förhoppningar.

Hur kom det sig att alla de här mäktiga personerna ställde upp i filmen?

– Det beror självfallet på den tyngd Leo har. Och förhoppningsvis så kommer folk med i alla fall lite intelligens att reagera på vad Obama och de andra säger.

Går ut stort

"Before the flood" är gjord för att visas på bio, men Fisher har gjort en deal med National Geographics tv-kanal för att få ut filmen stort före valet i USA den 8 november.

Vad kommer härnäst för Stevens? En dokumentär i ett helt annat ämne.

– Jag gör en film om relationen mellan Carrie Fisher och hennes mamma Debbie Reynolds. Men det tar tid. De här historierna tar över och det är inte bra för min skådespelarkarriär.

Chris Young
Fisher Stevens har väckt uppmärksamhet med sin klimatfilm "Before the flood". Arkivbild.
Vianney Le Caer
I "Before the flood" följer Fisher Stevens skådespelaren Leonardo DiCaprio på hans resor runt världen, där han bland annat möter påven och Barack Obama. Arkivbild.
Evan Vucci
Fisher Stevens oroar sig för det amerikanska presidentvalet. "Om Donald Trump blir vald till president tror jag att världen är illa ute på många sätt", säger han. Arkivbild
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset