Piratebay är en av de sajter Telia tvingas blockera efter beslutet i Patent- och marknadsdomstolen.
Piratebay är en av de sajter Telia tvingas blockera efter beslutet i Patent- och marknadsdomstolen.

I dag slog Patent- och marknadsdomstolen fast att Telia måste hindra sina kunder från att komma åt fildelningssajten The Pirate Bay och ett antal streamingsajter för film.

Den som får bredband levererat av Telia kommer snart inte att kunna besöka sajterna Pirate Bay, Dreamfilm, Nyafilmer eller Fmovies. Det slog Patent- och marknadsdomstolen fast under måndagen, skriver Computer Sweden.

Beslutet är interimistiskt och börjar gälla från den 30 oktober i år. Det innebär att Telia måste införa spärren för sina kunder tills vidare, fram till att en slutgiltig dom vinner laga kraft.

LÄS MER: Kravet på tusentals svenska fildelare – 4500 kronor för en film

”Beslutet var väntat och följer gällande rättsläge. Nu är det hög tid att Telia tar samma ansvar i Sverige som man redan gör i Danmark och Norge”, säger Per Strömbäck, sakkunnig på Film- och tv-branschens samarbetskommitté, i ett pressmeddelande.

2017 fattade Patent- och marknadsöverdomstolen ett liknande beslut. Då var det Bredbandsbolaget som tvingades blockera ett antal streaming- och fildelningstjänster för sina kunder.

LÄS MER: Bredbandsbolaget tvingas blockera The Pirate Bay

En uppsjö film- och underhållningsjättar ligger bakom stämningen mot Telia, som nu lett fram till Patent- och marknadsdomstolens beslut. Bland dessa återfinns bland annat Svensk Filmindustri, TV4, CMore, Disney, Paramount, Universal, Twentieth Century Fox samt Warner Bros.

Domen kritiseras hårt av internetleverantören Banhofs VD Jon Karlung.

– Allt som är dåligt på internet ska blockeras, och kommer man inte åt källan ger man sig på operatören. Dels fungerar det inte riktigt tekniskt och principiellt kan man inte bygga ett filter för allt man ogillar på internet. Man förstör internets kärna, att fritt kunna kommunicera, säger han till TT.

LÄS MER: Så många svenskar har laddat ner film och serier olagligt

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset