Demonstrationer har ägt rum på flygplatser i bland annat New York, Dallas och Chicago.
Demonstrationer har ägt rum på flygplatser i bland annat New York, Dallas och Chicago.

Under natten till söndagen svensk tid beslutade en federal domare i USA att personer som kommit till USA med giltiga visum inte kommer att deporteras efter Donald Trumps hårdare inreselagar. Det här behöver du veta om det som har hänt.

Vad är det som har hänt, i en mening?

Den amerikanska federala domaren Ann Donnelly har beslutat att de personer som tagits i förvar på flygplatser efter Donald Trumps nya hårdare flyktingregler inte kommer att deporteras.

Vad är det Trumps nya regler egentligen innebär?

Det var den 27 januari som USA:s president Donald Trump skrev under en presidentorder som innebar nya regler för flyktingar och resenärer i USA. I grunden kan man säga att reglerna innebär följande.

  • Allt flyktingmottagande i USA stoppas i 120 dagar, tills dess att nya regler är på plats. Flyktingar som flyr undan religiöst förtryck kommer efter det att prioriteras.
  • Inga flyktingar från Syrien kommer att släppas in på obestämd tid.
  • Inga visum kommer att utfärdas till människor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

LÄS MER: Missade du Trumps tal? Här är allt du behöver veta

Vad har det med flygplatser att göra?

Som AP rapporterar började Trumps nya regler gälla kort efter att presidenten skrivit under dem. Detta innebär kaos på flygplatser i USA och i andra delar av världen. Ungefär upp till 200 människor med giltiga visum har blivit strandsatta på amerikanska flygplatser eftersom de inte släpps in i landet. Enligt Reuters ska 173 personer ha stoppats från att kliva på flygplan till USA.

Hur har reaktionerna varit?

Reaktionerna har varit minst sagt polariserade. Demonstrationer har ägt rum på flygplatser i New York, Dallas och Chicago och även flera världsledare har varit kritiska. Medborgarrättsrörelsen American Civil Liberties Union (ACLU) har tagit frågan till domstol. Föga förvånande har Trump även mött hård kritik från politiker från Demokraterna. Republikanerna försvarar dock i regel de nya reglerna.

Enligt Trump själv har reglerna fungerat bra.

– Det fungerar väldigt bra. Det kan du se på flygplatserna, man ser det överallt, säger Trump, enligt TT.

Så, vad innebar det där domstolsbeslutet?

Det var under lördagskvällen den federala domaren Ann Donnelly i Brooklyn, New York, beslutade att blockera delar av Trumps beslut. I grunden innebär beslutet att människor som fastnat på flygplatser i USA ska få resa in i landet. Det innebär att delar av Trumps beslut blockeras, men inte att ordern som helhet blockeras. Beslutet kom efter att ACLU stämt den amerikanska staten.

Men Trumps beslut gäller alltså annars fortfarande?

Ja, de människor som inte längre får resa in i USA och som befinner sig utomlands kommer inte att få resa in. Och Trumps nya flyktingregler gäller fortfarande.

Var kan jag läsa hela beslutet?

Här.

LÄS MER: Det här har Trump gjort under sin första vecka

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset