Mirja Högström var rättens ordförande i målet där en 26-årig man friades för våldtäkt. Hon och ytterligare en nämndeman ville dock fälla honom.
Mirja Högström var rättens ordförande i målet där en 26-årig man friades för våldtäkt. Hon och ytterligare en nämndeman ville dock fälla honom.

Mannen friades för våldtäkt trots skador på kvinnan, blodiga lakan och ett vittne. Orsaken var att det inte var “som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”, enligt Stockholms tingsrätt. ”Jag läste upp exakt det som står i domen för de här två nämndemännen ett flertal gånger för att förvissa mig om att det var så som de ville att det skulle stå i domen”, säger domaren.

Förra veckan avslöjade Metro att en åtalad 26-åring friades för våldtäkt av Stockholms tingsrätt. En av nämndemännen motiverade sitt friande beslut med “det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara”.

En annan nämndeman menade att kvinnans ”berättelse är naiv och kan inte leva upp till verkligheten”.

Den friande domen har mötts av skarp kritik, och rättsexpert Sven-Erik Alhem kallade den ”urusel”.

LÄS MER: Nämndemän utesluts ur Centerpartiet efter skandaldom

Mirja Högström var rättens ordförande i det aktuella målet.

– Jag läste upp exakt det som står i domen för de här två nämndemännen ett flertal gånger för att förvissa mig om att det var så som de ville att det skulle stå i domen, säger hon till Metro.

– Två av nämndemännen ville fria, och jag och en nämndeman ville fälla. Om det är så att två i rätten vill fria och två vill fälla, så ska man enligt svensk rätt fria.

I slutet av februari tog den 26-åriga mannen och kvinnan in på hotell i Stockholm. De hade tidigare haft kontakt via nätet.

Kvinnan blev biten i halsen, fick ett hårt tag om halsen och hår bortslitet, enligt åtalet. Mannen ska också ha hållit fast kvinnan och gnuggat och slagit mot hennes underliv. Under den delen av det misstänkta övergreppet befann sig en väninna i rummet, och hon vittnade till kvinnans fördel.

LÄS MER: Massi Fritz om Fittjadomen: Hon känner sig smutsig av beslutet

26-åringen, som hela tiden nekat till brott, åtalades för våldtäkt och misshandel.

– Jag och en nämndeman ville fälla honom för vi tyckte att bevisningen mot honom var tillräcklig. Att det som åklagaren åberopat – förhör med målsäganden och hennes väninna, och den tekniska bevisningen i form av rättsintyg och fotografier – gjorde att åtalet var styrkt. Vi ansåg att både punkten för våldtäkt och den för misshandel var styrkt, säger Mirja Högström.

Tillsammans med nämndemannen ansåg hon att straffet borde bli fängelse i två år och tre månader, enligt domen.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset