JOHAN NORBERG: ”NASA: Västerländska samhället dör ut”, läste jag i Aftonbladet. Först tänkte jag att det var den amerikanska rymdmyndighetens sätt att äska mer resurser till rymdfarten så vi kan kolonisera månen och Mars. Om vi kör den här planeten i botten måste vi ju ha en plan(et) B. Jag har alltid tyckt som science fiction-författaren Robert Heinlein att jorden är en lite för bräcklig korg för att vi ska lägga alla våra ägg i den.

Men Aftonbladet, som hänvisade till tunga brittiska The Guardian, menade att Nasa verkligen trodde att den västerländska civilisationen ”utplånas om ett par decennier”, på grund av ojämlikhet och miljöförstöring. Många tog det på stort, bekymrat allvar, i Sverige och internationellt. Så döm om min förvåning när jag läste studien och fann en modell av världen som är mer förenklad än byggspelet Minecraft. Utgångspunkten är att relationen mellan människa och natur passar in i en simpel rovdjurs/bytesdjurs-modell – fler lejon ger färre antiloper, men färre antiloper ger lejonen mindre att äta.

Jodå, människan har utfiskat haven och skövlat regnskogen. Men människan tänker också ut bättre lösningar, så vi kan mätta fler utan att odla upp motsvarande hela USA, Kanada och Kina, vilket vi hade behövt om vi fortsatt med 1960-talets teknik. Utanför Brasilien och Indonesien växer världens skogar, och i rika länder minskar utsläppen. Om vi gör rätt har vi snart drivmedel och energislag som minimerar miljöpåverkan. Men studiens författare har bestämt sig för att bannlysa tekniska lösningar från modellen. Så den visar att mänskligheten bara växer (trots att födslotalen har minskat från 5 till drygt 2 barn per kvinna sedan 1950), så naturen överväldigas och det blir massvält (trots att världshungern har minskat från 50 till 12% sedan 1950).

Antropologen Joseph Tainter, som rapporten stödjer sig på, invände att den är ”enkel och djupt bristfällig. Det är otroligt att någon kan ta den på allvar”. Ok, Nasa har ofta uppvisat inkompetens och två av deras fem rymdfärjor havererade, men jag har ändå svårt att se att de kan ligga bakom en så här stor katastrof. Det gör de inte heller. Nasa dementerade snart att de gjort, beställt eller finansierat rapporten. Oberoende forskare hade på eget initiativ gjort den med analysredskap som Nasa finansierat till en annan aktivitet.

Det var viskleken. Det började med att en alarmistisk bloggare på The Guardian hyllade studien som han påstod var ”Nasa-finansierad”, vilket världens medier förvanskade ytterligare till att påstå att den var gjord av Nasa. Ingen verkade ha läst den, de flesta svalde den okritiskt. Om det finns något som skulle kunna få mig att börja tro på civilisationens slut så är det möjligen det.  

+ Barbro Lindgren
Välförtjänt Alma-pris till Astrid Lindgrens minne. Berättelserna om Loranga, Masarin och Dartanjang är bland de bästa barnböcker som finns.

– Diskriminering
Du behöver inte läsa regeringens vitbok för att förstå den svenska attityden mot romer. Du behöver bara veta att en romsk talare vid presentationen på Sheraton Hotel avvisades från frukostmatsalen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset