Plakat vid en manifestation för frigivandet av läkaren Fikru Maru anordnades i Humlegården i Stockholm i förra veckan.
Plakat vid en manifestation för frigivandet av läkaren Fikru Maru anordnades i Humlegården i Stockholm i förra veckan.

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru som är fängslad i Etiopien skulle slutligen få sin dom på måndagen. Men domen sköts återigen upp – den här gången till onsdag förmiddag.

Domstolen i Addis Abeba krävde att Fikru Maru skulle flyttas från sjukhuset till rättegångssalen för att närvara vid rättegången, men transporten genomfördes inte eftersom sjukhusledningen fått oklara instruktioner, säger hans advokat Hans Bagner.

– Det är ingen som vågar ta ett beslut att förflytta en patient som är praktiskt taget döende, och som dessutom är fängslad, innan de får absolut glasklara instruktioner. Nu har de tydligen fått order om att om de inte skyfflar honom från sjukhuset till rättegångssalen på onsdag så kommer de själva hamna i fängelse, säger Bagner.

Problem med lunga

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan maj 2013. Han anklagas för att ha varit medveten om att påtryckningar skett på åklagaren när ett tidigare åtal mot honom lades ner. Maru vårdas på sjukhus sedan september för en kollapsad lunga. Enligt Bagner riskerar hans klient att dö om han inte kan flygas ut ur landet för en operation som inte kan erbjudas i Etiopien.

– Han mår inte bra. Han har varit dålig ett tag, och mår inte bättre av att det har tagit så lång tid innan han kan få någon behandling, säger Bagner.

Förväntar sig dom

Domen mot Maru har skjutits upp vid flera tillfällen under den senaste månaden. I förra veckan beslutade domstolen att skilja hans mål från de övriga åtalade i fallet. Bagner förväntar sig att en dom slutligen kommer att meddelas på onsdag förmiddag, mellan klockan åtta och tio på förmiddagen, svensk tid.

– Allting talar för att det blir en dom, det får man utgå från. Nu har vi två dagar på oss, säger Bagner.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset