Det är rätt att tvinga datorägare att betala tv-avgift, även om datorn inte används för att titta på tv. Det fastslår förvaltningsrätten i Luleå, som avslår ett 20-tal överklaganden.

Scanpix

Stör du dig på att du måste betala tv-avgift, även om inte har något tv utan bara en uppkopplad dator? Har du funderat på att överklaga Radiotjänsts beslut?

►Avgiften – en guldgruva för kontrollanterna

Då kan det vara läge att tänka efter en extra gång. På måndagen kom beslut från förvaltningsrätten i Luleå i ett 20-tal fall, där datorägare överklagat beslutet.
I samtliga fall avslår Radiotjänst överklagandena. 

– Det är många som överklagat Radiotjänsts beslut i den här frågan och det är bra att de första domarna nu har meddelats, säger Victoria Bäckström, lagman vid Förvaltningsrätten i Luleå i en kommentar.

Bakgrunden är att lagen ska vara teknikneutral, och följa utvecklingen. Domstolen anser att så många ser på tv via internet att datorn kan betraktas som en avgiftspliktig maskin.

Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, ser domarna som ett tecken på att avgiftssystemet har blivit föråldrat. 
– Det är dags att lägga tv-avgiften på skattsedeln. Nu har vi en jättelik administration för att jaga det fåtal som varken har tv eller dator, säger hon.
Flera andra partier är inne på samma spår. I januari skrev Hanna Wagenius, ordföranande för Centerpartiets ungdomsförbund, på SvD:s debattsida att lagen slår orimligt hårt mot studenter och fattiga. 

I propositionen om framtiden för public service, som presenterades i förra veckan, väljer dock regeringen att behålla avgiften i minst sex år framöver.

►Svårt att vinna om tv-avgiften

Det var i februari som SVT började sända alla sina kanaler live på internet. Det innebar att alla som har en internetansluten surfplatta eller dator måste betala tv-avgift. Beskedet väckte stor ilska bland Metros läsare, och fick internetleverantören Bahnhof att införa SVT-spärr.

►Bara företag kan slippa tv-avgift för datorer

Radiotjänst var dock tydliga: Så länge utrustningen kan ta emot tv-sändningar så spelar det ingen roll om den faktiskt används till det eller inte.

►Partier sågar datoravgiften

Enligt förvaltningsrätten finns det ett hundratals liknande fall som väntar på beslut. De domar som fallit nu kommer att bli vägledande. Radiotjänst jagar också de som bara har smartphones, men där har inget avgörande ännu kommit. Sådana fall finns i domstolens kö.
– Dessa kommer att avgöras så snart det är möjligt, säger lagmannen Victoria Bäckström.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset