Kenyaner som stöttar homosexyellas rättigheter protesterar förslagna antigaylagsiftning i Uganda 2014. Arkivbild.
Kenyaner som stöttar homosexyellas rättigheter protesterar förslagna antigaylagsiftning i Uganda 2014. Arkivbild.

Två män i Kenya tvingades till analundersökningar för att avgöra om de är homosexuella eller inte. Något som är olagligt i landet. En kenyansk domstol försvarar analtesterna något som får människorättsorganisationer att rasa skriver New York Times.

Män som har sex med män och analsex är förbjudet i Kenya. Därför greps i fjol två män på en bar i Mombasa eftersom polisen misstänkte att männen var gay.

Männen fick efter gripandet signera ett formulär om samtycke till analundersökning och HIV-test som skulle användas för att avgöra om männen var gay eller inte rapporterar New York Times.

► LÄS MER: Freja, 18, är ickebinär: "Strukturerna dödar transpersoner"

Männen har sedan hävdat att de tvingades till undersökningarna. Männen har med hjälp av människorättsgrupper försökt få analundersökningarna ogiltigförklarade då de anses strida mot grundlagen och borde förgöras.

Men medan människorättsorganisationerna avfärdade testerna som förnedrande och värdelösa, argumenterade ämbetsmän för testens betydelse att avgöra mäns läggning. Domaren slog sedan fast att männen gått med på testen frivilligt.

– Den här domen är ett förödande prejudikat som kommer öka risken och rädslan för liknande analtest hos många homosexuella, bisexuella, transgender, intersexuella och queer i Kenya, säger Eric Gitari chef för National Gay and Lesbian Human Rights Commision i Kenya till New York Times.

► LÄS MER: Birger, 29, känner sig utsatt – som homosexuell i kyrkan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Brott