Zimbabwes president Robert Mugabe, omgiven av livvakter och tvåa från höger på bilden, anländer till öppnandet av en jordbruksmässa i Harare på torsdagen.
Zimbabwes president Robert Mugabe, omgiven av livvakter och tvåa från höger på bilden, anländer till öppnandet av en jordbruksmässa i Harare på torsdagen.

En domstol i Zimbabwe ska på fredagen avgöra om president Robert Mugabes motståndare senare under dagen får genomföra en planerad demonstration för valreformer i huvudstaden Harare.

Ledare för 18 politiska oppositionspartier, inklusive MDC:s Morgan Tsvangirai och förre vicepresidenten Joice Mujuru, väntas delta i protesten som tros kunna locka så många som 150 000 av deras anhängare.

Polisens talesperson Newbert Saunyama hävdar att oppositionen i stället kan presentera sina krav skriftligt inför valkommissionen och att 150 000 deltagare är alldeles för många.

"Folkmassan får inte plats i Harares centrala affärsområden" skrev han i ett brev till organisatörerna där han förklarade att så många människor kan orsaka både trafikstockningar och trängsel.

Inrikesministern Ignatius Chombo hävdar att oppositionsledarna är "utländska agenter" som protesterar för att "skapa kaos och motivera internationell inblandning i Zimbabwes inre angelägenheter".

De första storskaliga demonstrationerna sedan 2007 har de senaste månaderna genomförts i Zimbabwe. Rörelser i sociala medier, som pastor Evan Mawarires #ThisFlag, har varit inspirationskällor.

Demonstranterna har krävt att Mugabe ska sparka korrupta ministrar och stoppa planer på att skapa en ny valuta. En lösning för att få stopp kontantbristen, som skapat köer utanför banker, hör också till kraven.

På fredagen väntas oppositionen kräva rättvisa parlaments- och presidentval samt försäkringar om att regerande Zanu-PF inte ska gynnas otillbörligt.

92-årige Mugabe har inga planer på att kliva åt sidan, och han har sagt att oppositionens protester syftar till att störta honom. Presidenten har hävdat att hans motståndare är rädda för att förlora valet och han nekar bestämt till anklagelser om att det förra valet var riggat.

I Zimbabwe måste organisatörer meddela polisen om planerade demonstrationer sju dagar i förväg. Men polisen förbjuder rutinartat alla protester som organiseras av oppositionen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset