Donald Trump och Hillary Clinton skakade hand vid välgörenhetsmiddagen.
Donald Trump och Hillary Clinton skakade hand vid välgörenhetsmiddagen.

En katolsk välgörenhetsmiddag där pengarna går till behövande barn och presidentkandidaterna håller sams.Så brukar det se ut, men inte när Donald Trump ville något helt annat.Trump buades ut när han och Hillary Clinton svingade vilt verbalt från middagsbordet.

Välgörenhetsmiddagen hålls traditionsenligt den 3 oktober i New York. När presidentsvalskampanjen är som allra hetast ger den ett välkommet avbrott för de båda kandidaterna och större påhopp läggs åt sidan när de sitter till bords.

Inte den här gången dock.

De tal som brukar innehålla lättsamma skämt och på sin höjd gnabb mellan de båda presidentkandidaterna blev nu inte helt överraskande desto hårdare angrepp från båda sidor. Till skillnad från de tre presidentdebatterna valde de båda kandidaterna, Donald Trump och Hillary Clinton, faktiskt att ta i hand och hälsa. Sedan var det mesta sig likt.

Skojade om hustrun

Trump fick med sig publiken i början av sitt tal där han bland annat skojade om sin hustru Melanias tal vid Republikanernas konvent i somras, ett tal som påminde i stora delar om ett tidigare tal som Barack Obamas hustru Michelle framfört. Sedan blev tonen betydligt hårdare. Med bland annat New Yorks ärkebiskop Timothy Dolan vid ett av borden, sade Trump:

– Vi har lärt oss så mycket av Wikileaks. Till exempel tror Hillary att det är viktigt att svika folket genom att ha en offentlig policy och en helt annan privat. Här är hon (Hillary) och låtsas att hon inte hatar katoliker – en passning till Hillary Clintons läckta mejl där kritik mot romersk-katolsk konservatism ska återfinnas.

Stämningen blev knappast bättre, däremot blev buropen allt högre, när Trump återigen drog upp bland annat korruptionsanklagelser mot Clinton.

Gav tillbaka

Hillary Clinton valde dock att ge tillbaka, bland annat med en tydlig referens till Trumps ökända kvinnosyn.

– Donald tittar på Frihetsgudinnan och ser en fyra – kanske en femma om hon gör sig av med facklan och ändrar sitt hår.

Om att Donald Trump i sina tal inte följer ursprungliga manus som presenteras på en teleprompter, sade Clinton:

– Jag är säker på att det är ännu svårare när du ska översätta från ryska – en tydlig passning till Trumps påstådda kopplingar till Ryssland och president Vladimir Putin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset