Idag har 8 stater i världen kärnvapen som de lyckats detonera.
Idag har 8 stater i världen kärnvapen som de lyckats detonera.

I december gjorde USA:s Donald Trump det klart att han ville uppgradera USA:s kärnvapenarsenal, någonting han upprepade i februari. "Låt det bli en kapprustning", ska Trump bland annat ha sagt. Så här många kärnvapen har USA och de andra 7 kärnvapenmakterna i världen.

I december skrev USA:s tillträdande Donald Trump på Twitter att USA under hans ledning ska expandera och förstärka sin kärnvapenarsenal, ett uttalande som Trump sedan ska ha kommit att bekräfta under fredagen, enligt MSNBC:s morgonprogram Morning Joe. I en intervju med nyhetsbyrån Reuters under torsdagen upprepade Trump den målsättningen, rapporterar TT.

”Låt det bli en kapprustning”, ska Trump ha sagt.

Uttalandet väckte mycket kritik, och står i motsättning till den politik rörande kärnvapen som präglat USA under 35 års tid och har som mål att minska antalet kärnvapen i världen. Det är också oklart vad Trump egentligen menar med sina uttalanden, skriver The Guardian, eftersom ingen egentligen vet vem Trump vill ha en kapprustning gentemot.

LÄS MER: Nordkorea: Vi lovar att inte använda kärnvapen så länge ingen hotar oss

Idag har 8 stater i världen kärnvapen som de lyckats detonera: USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan och Nordkorea. Israel antas också ha kärnvapen, men är av strategiska skäl oklara med om de faktiskt har kärnvapen eller inte. Även Belgien, Tyskland, Italien, Nederländerna och Turkiet har tillgång till amerikanska kärnvapen. Tidigare har även Sydafrika, Vitryssland, Kazakstan och Ukraina haft kärnvapen.

Enligt det så kallade Icke-spridningsavtalet som undertecknades 1968 är det bara USA, Storbritannien, Frankrike, Kina och Ryssland som får ha kärnvapen. De fem länderna lovar också att inte överföra kärnvapenteknologi till andra länder, och andra länder förbinder sig att inte utveckla kärnvapen. Nordkorea, Indien, Pakistan och Israel är i skrivande stund dock inte bundna av det avtalet, varför de kan ha kärnvapen.

Det enda landet som egentligen kan mäta sig med USA när det kommer till kärnvapenarsenal är Ryssland. Enligt en uppskattning från Federation of American scientists uppskattas USA runt 7 000 kärnvapen, varav 1 750 är aktiva. Ryssland uppskattas ha totalt 7 300 kärnvapen, varav 1 790 är aktiva. Världens andra kärnvapenländer uppskattas ha maximalt ett par hundra aktiva kärnvapen var.

 

Trumps målsättning med att utöka kärnvapensarsenalen är enligt Trump att försäkra sig om att USA:s kärnvapenskapacitet är världsledande.

LÄS MER: Det här vill Donald Trump göra som president

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset