USA:s president Donald Trump vid Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz.
USA:s president Donald Trump vid Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz.
USA TT

Han lär prata om invandring och infrastruktur – men frågan är vilken ton han slår an. Under natten till onsdag håller USA:s president Donald Trump sitt allra första State of the union-tal.

Efter en tid av kontroversiella uttalanden och ett undanvärjt budgetstup gör han klokt i att fokusera på det positiva, anser bedömare.

Han borde prata om den växande ekonomin och hur han tänker bygga upp landet, till exempel genom infrastruktursatsningar, säger Richard Himelfarb, statsvetare vid Hofstra University i New York.
Trump har åstadkommit en hel del, men människor är trötta på Twitterattacker och onödiga gräl.

Vita huset har uppenbarligen dragit samma slutats: "Tonen kommer att vara partiöverskridande", försäkrade en högt uppsatt tjänsteman när han briefade journalister häromdagen.

Men bara timmar innan hade presidenten kallat senatens minoritetsledare för "grinande Chuck Schumer".

Jekyll eller Hyde?

Anförandet från kongressens träklädda podium lär mötas av såväl applåder som burop. I ett USA där många republikaner hyllar börsuppgången, skattesänkningarna och de konservativa domartillsättningarna under presidentens första år talar demokrater om Trump som rasistisk och någon som förstör miljön för kommande generationer.

En önskan från flera väljare, som TT har talat med, är att den impulsive Trump framöver satsar på mer partiöverskridande politik.

Allt beror på om han den dagen vill vara Jekyll eller Hyde, om han tänker uppträda som hela USA:s president eller enbart fokusera på sin väljarbas, säger Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Iowa.
Det är möjligt att han ber talskrivarna förbereda flera olika versioner av talet.

Trump fick högt betyg för det State of the union-liknande anförande han höll inför kongressen i mars i fjol, då han talade om en ny våg av optimism och "återfödelsen av den amerikanska andan". Men vid sin installation för ett år sedan var han dystopisk och beskrev "blodbad" i amerikanska städer.

Broar och vägar

Både Goldford och Himelfarb understryker att infrastruktur kan vara en väg framåt, förutsatt att Trump väljer en mer enande framtidsstrategi – och att Vita huset bekräftar att sådana idéer också kommer att läggas fram. USA:s vägnät är undermåligt och många broar behöver repareras, sådana satsningar är förhållandevis okontroversiella och skapar jobb.

Årets andra stora politiska fråga, invandring, är mer komplex. Demokraterna är mycket måna om framtiden för landets så kallade "dreamers", de cirka 800 000 personer som kommit papperslösa till USA som barn. Deras möjligheter att vistas lagligt i landet omintetgjordes när Trump i höstas rev upp det så kallade Daca-programmet, ett beslut som träder i kraft i början av mars. Vita huset lade nyligen fram ett förslag som öppnar för medborgarskap för upp till 1,8 miljoner unga papperslösa men krävde samtidigt 25 miljarder dollar till gränsskydd. Det skulle finansiera presidentens utlovade gränsmur mot Mexiko, ett symbolladdat löfte som många demokrater motsätter sig.

Snart kongressval

President Trump kommer också att ta upp frågan om den "rytande" ekonomin och säkerhetsfrågor, enligt Vita huset.

Ytterligare ett tema som lär överskugga talet är höstens mellanårsval till kongressen. Republikanerna har i nuläget majoriteten i kongressens båda kamrar, men i senaten bara med en enda ledamot. Presidenten lär göra allt han kan för att maktförhållandet ska bestå.

Annat att hålla utkik efter är huruvida Trump – som senast i fredags i Davos hävdade att hans ekonomiskt nationalistiska agenda "America First" gör att USA går som tåget – presenterar nya handelsavtal eller riktade utvecklings- eller näringslivssatsningar.

USA:s president Donald Trump vid Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz.
USA:s president Donald Trump vid Världsekonomiskt forum i Davos i Schweiz.
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.
Kongressbyggnaden Capitolium i Washington DC i USA.
Kongressbyggnaden Capitolium i Washington DC i USA.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset