Nu lanseras Facebooks donationsknapp i Sverige.
Nu lanseras Facebooks donationsknapp i Sverige.

Nu lanseras Facebooks donationsknapp i Sverige. Det ger dig och svenska välgörenhetsorganisationer möjligheten att samla in pengar direkt på sociala medieplattformen. Hittills har knappen slagit alla förväntningar, enligt en organisation.

Facebook vill göra det enklare att skänka pengar till välgörenhet. Nu ger de svenska välgörenhetsorganisationer möjligheten till att samla in pengar direkt på sina Facebook-sidor. När sociala-mediegiganten bjöd in de svenska organisationerna till en utbildningsdag var stämningen både nyfiken och ifrågasättande. Ett par utvalda organisationer har fått testa funktionen under de senaste fem veckorna.

– Det har verkligen slagit våra förväntningar. Väldigt många har startat insamlingar, speciellt i samband med födelsedagar. Det är också många som reagerat efter att de samlat in mer än vad de satt som mål. Det visar att det finns en vilja till att bidra både genom att starta en insamling men också genom att ge, säger Hans Kullin, som är ansvarig för sociala medier på Barncancerfonden.

På fem veckor har de samlat in drygt en miljon kronor – när Barncancerfonden håller större galor eller evenemang kan de få in runt fem miljoner men då krävs mycket mer jobb.

– Frågan är om det kommer hålla sig på den nivån när fler organisationer kommer med, det vet vi inte, säger Hans Kullin.

LÄS MER: Så funkar Facebook-flödet

Donationsknappen har funnits i USA sedan 2015 och att den når Sverige först nu sägs vara att Facebook velat få allt rätt inför lanseringen.

– När man lanserar en sån här produkt är det mycket man måste tänka på. Hittills har vi sett ett stort intresse från organisationerna och de vill hitta nya sätta att kommunicera med givare, säger Anita Yuen, som arbetar med Social Good för Facebook i Europa.

Framför allt är det födelsedagar som ger extra klirr i kassan. Facebook såg tidigt att sajtens medlemmar gärna uppmanar sina vänner att skänka pengar till välgörenhet i samband med deras födelsedagar. Två veckor före bemärkelsedagen skickas en notifiering som uppmuntrar en att starta en insamling.

– Jag tror att det funkar för att man får frågan. Svenskar är väldigt generösa och ger gärna till välgörenhet, säger Anita Yuen.

Sedan i onsdagskväll är det möjligt för alla icke vinstdrivande organisationer att ansöka om att ansluta sig till funktionen. I samband med lanseringen i ett antal europeiska länder presenterade företagets vd, Mark Zuckerberg, ytterligare några nyheter kring satsningen på välgörenhet.

Företaget startar en donationsfond på 50 miljoner dollar som ska stötta donationskampanjer till välgörenhetsorganisationer och de har bestämt sig för att slopa den transaktionsavgift på 5 procent som tidigare täckte kostnader för säkerhet och externa transaktionsavgifter.

LÄS MER: Nu ska Facebook börja spåra upp självmordsbenägna

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset