Donna Eljammal bor i Södertäljestadsdelen Ronna och studerar första terminen på polishögskolan.
Donna Eljammal bor i Södertäljestadsdelen Ronna och studerar första terminen på polishögskolan.

Donna Eljammal är Sveriges första poliselev med slöja. "Det är viktigt att, inom varje yrke, ha folk med olika bakgrunder".

Här är hon – Sveriges första poliselev med slöja. Och Donna Eljammal, 26, har burit på planerna att bli polis längre än hon burit sin hijab.

– Ända sedan jag var liten. Jag gillar att hjälpa andra och sätta kroppen i rörelse i stället för att bara sitta framför en dator.

Möjligheten att ha slöja eller turban till polisuniformen öppnades för ett par år sedan, efter viss debatt. Donna sökte, och kom till slut in.

Ser du slöjan som en nackdel eller tillgång i ditt framtida yrke? 
– En tillgång. Sverige är ett mångkulturellt land och det är viktigt att, inom varje yrke, ha folk med olika bakgrunder eftersom det ökar kunskapen och förståelsen. 

Donna Eljammal har hunnit bli van vid uppmärksamhet.
– Jag är uppvuxen i lilla Piteå och vi var bland de första invandrarfamiljerna där. Även när jag jobbade inom kriminalvården så var jag först med slöja. Men det var inte så många som la märke till slöjan när de lärde känna mig som person. 

Skulle du kunna ta av dig slöjan för yrkets skull? 
– Nej, faktiskt inte, jag ser slöjan som en del av mig själv. Jag kan göra allt med slöja så jag ser ingen mening med att ta av mig den.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset