Här förnicklar en arbetare metallspännen utan skyddshandskar.
Här förnicklar en arbetare metallspännen utan skyddshandskar.

Industrier i Indien struntar i säkerheten samtidigt som vi i Sverige får allt billigare ridsportsutrustning. Det här är ridsportens smutsiga baksida.

Sadlar, grimmor och träns som säljs i svenska butiker görs i Kanpur i norra Indien. Processen är farlig och arbetarna jobber i 45-gradig värme utan ordentlig ventilation, rapporterar P1-programmet Kaliber.

På inget utav de garverier som Kalibers reporter besöker har arbetarna skyddsutrustning, trots att de jobbar med en mängd olika kemikalier och i en miljö med farligt damm. Det ger andningsproblem och cancer.

►LÄS MER: Usla arbetsförhållanden i Kinas mobilfabriker


Förr köpte svenska ridentusiaster sin utrustning i specialbutiker, men nu har fler kedjor börjat syssla med försäljningen och det har pressat priserna, skriver Kaliber.

– Vår målsättning har ju varit att göra ridsporten tillgänglig för alla utövare, säger Joachim Höök, delägare och vd på Hööks hästsport, till radioprogrammet.

– Vi har jobbat hårt för att se till att ridsporten inte är en exklusiv sport, utan att man ska kunna hålla på med det oavsett vilken typ av ryttare man är och vilken plånbok man har.

►Därför får vi inte dåligt samvete när vi köper kläder gjorda av barn


De svenska företagen har krav de ställer på leverantörerna, men ser inte till att de efterlevs, enligt Kaliber.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi