Kritiken mot Facebook-sändningarna från ESL One Genting har vuxit till ett uppror på Reddit.
Kritiken mot Facebook-sändningarna från ESL One Genting har vuxit till ett uppror på Reddit.

Publiken sviker Facebook-sändningarna från Dota 2-turneringen ESL One Genting. Samtidigt överöses flytten till sociala medie-plattformen med kritik från tittarna.

Facebook har gett sig in i kampen om esport-tittarna. Inför Dota 2-turneringen ESL One Genting stod det klart att sociala medier jätten skulle ha de exklusiva rättigheterna att sända alla ESL One-evenemang. Det skulle dock visa sig att så gott som ingen var imponerad av Facebooks drag för att ta en del av den eftertraktade esportkakan.

Första dagens sändningar nådde som mest endast 7 000 tittare. Vilket är förvånande lågt även om man väger in att tittarna inte är vana att följa esportevenemang på den sociala medie-plattformen.

LÄS MER: HeatoN: Det stinker plastiga, amerikanska pengar om Overwatch League

Vad som var ännu mer utmärkande var att privata streams av till exempel Henrik ”AdmiralBulldog” Ahnbergs och Peter ”ppd” Dagers, som sände på Twitch, samlade fler än dubbelt så många tittare än den officiella streamen. Även den officiella ryska sändningen, som också den rullade via Twitch, samlade fler tittare.

När floppen var ett faktum dök det upp information om att ESL skulle stänga ner de privata sändningarna, något som sedan tillbakavisades av ESL själva. I stället menade de att så länge sändningarna håller sig till vissa riktlinjer kan de fortsätta. Förtroendet verkar dock redan vara förbrukat.

LÄS MER: Därför stoppade Valve Dota-majorn i Filippinerna

Kritiken haglade från alla möjliga håll på Reddit bland annat om sändningens kvalitet och att det var tvunget att vara inloggad på Facebook för att se matcherna. På samma plattform planeras nu ett uppror och bojkott mot ESL och Facebooks stream. Tittare uppmanas att inte följa den officiella sändningen utan i stället vända sig till Twitch för att stötta de som kablar ut matcherna där.

En av få personer att gå uti försvar för sändningen var Dota-veteranen i panelen, Alan “Nahaz” Bester, som poängterade hur viktiga sändningsrättigheterna är för esporten.

”Jag är inte nöjd med det, men jag känner att jag måste poängtera att sändningsrättigheter är den största inkomstkällan för nästan alla professionella esportevenemang världen över. Esport är inte annorlunda bara för ‘det är esport'”, skrev han på twitter.

LÄS MER: Overwatch-stjärna straffas efter homofobiskt uttalande

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset