Lägenheten där fyra personer brann inne låg på nedre botten.
Lägenheten där fyra personer brann inne låg på nedre botten.

Två små barn och deras föräldrar har mist livet i samband med en lägenhetsbrand i centrala Karlstad.En 15-årig dotter var inte hemma vid olyckan.– Den närmaste familjen är i väldigt stor sorg, säger Monica Nyqvist vid Posom-gruppen.

De fyra personerna hittades av rökdykare som gick in i lägenheten tidigt i morse.

– När vi tar oss in i lägenheten påträffar vi fyra personer som vi tar ut livlösa, säger Björn Johansson, räddningschef i beredskap.

Återupplivningsförsök påbörjades men enligt Johansson svarade inte personerna på dessa.

De två barnen, födda 2011 och 2012, fördes med ambulans till Centralsjukhuset i Karlstad. Upplivningsförsök gjordes även där men deras liv gick inte att rädda, enligt sjukhuset. Pappan konstaterades död redan på platsen medan mamman dödförklarades på sjukhuset. Dödsorsaken för samtliga är rökskador i kombination med brännskador.

"I stor sorg"

En 15-årig flicka som också hör till familjen var inte hemma när olyckan skedde.

– Jag tror att hon befinner sig hos sin mormor just nu, säger Monica Nyqvist vid Posom-gruppen, som är specialiserad på att hantera kriser.

– Vi har haft Posomstödjare ute hos den närmaste familjen och de befinner sig i stor sorg.

Gruppen är i det bostadsområde där olyckan skedde.

– Vi går runt och pratar med grannar och barn. Det är många som funderar över vad som hänt och hur det kunde ske, säger Nyqvist.

Enligt henne är området mycket barntätt och gemenskapen är god.

– Många sitter och pratar med varandra och försöker smälta vad som hänt. Andra står på sina balkonger och funderar och skakar på huvudet, säger hon.

Förutom Posom-gruppen är en person från barn- och ungdomspsykiatrin på plats. Tillsammans försöker de ta hand om föräldrar och barn i sorg, vilket tar många olika uttryck. Vissa barn på gården gungar, andra spelar fotboll och några, som stod familjen mycket nära, sitter inne med sina föräldrar.

– För en del är det ett akutskede och för andra måste det få smälta, säger Nyqvist.

Granne larmade

Branden upptäcktes av en förbipasserande som ringde 112. En granne berättar för Aftonbladet hur hennes partner ringt larmnumret.

– Han skulle gå till jobbet vid halv fem-tiden och såg att det var svart sot runt dörren. Vi sprang ut och såg hur det brann ut ur fönstret. Då förstod jag att det brann ordentligt där inne. Lågor kom ut.

Björn Johansson vill inte lämna uppgifter om var i lägenheten de fyra omkomna hittades. Han vill inte heller berätta i vilka delar av lägenheten det brann.

– Vi vet givetvis de här sakerna men det kommer att göras en undersökning och de uppgifterna ingår där.

Han säger att det inte finns några uppgifter om att någon brandvarnare larmat.

– Men det är förstås en aspekt som kommer att behandlas i undersökningen av branden. Man kommer ju att vrida och vända på varje pinal. Om man hittar en brandvarnare kommer man att försöka klarlägga varför den inte larmat, säger Björn Johansson.

Kraftig rökutveckling

Hela lägenheten var rökfylld när räddningstjänsten kom dit.

– Det var mycket kraftig rökutveckling. De hade en synsträcka på två centimeter, det är som att gå fram i mjölk, säger Tommy Lindh, presskommunikatör vid polisen.

Polisen har spärrat av platsen men avvaktar med sin tekniska undersökning då det fortfarande är mycket varmt och finns farliga gaser i bostaden. Enligt Lindh finns ingen konkret misstanke om brott.

– Men det finns heller ingen given anledning till den. Därför har vi inlett en förundersökning om mordbrand, säger han.

David Hårseth/TT
Fyra personer i en familj, två vuxna och två barn, omkom i lägenhetsbranden.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset