Det är inte alla som har en chef som Dan Price. Han offrar sin egen lön för att kunna höja sina anställdas. ”Löneskillnaden för mig som VD jämfört med en vanlig person är absurd.”

I måndags eftermiddag kallades de 120 anställda på Gravity Payments in till ett stormöte. I stället för budgetnedskärningar eller tråkiga Power Point-presentationer fick de ett glädjebesked.

Grundaren Dan Price berättade för den gapande skaran att han beslutat att höja lönen till 70 000 dollar per år för alla, rapporterar New York Times. Det motsvarar drygt 50 000 kronor i månaden.

Bakgrunden är att Price läst en artikel om att – hör och häpna – anställda som tjänar mer än 70 000 dollar om året blir lyckligare och lyckliga anställda är bra anställda, menar han. 

Lönehöjningen gäller alla, allt ifrån kundtjänstmedarbetare och färska säljare och uppåt. Innan lönelyftet var snitt 48 000 dollar om året, ungefär 35 000 kronor i månaden.

Gravity Payments utvecklar system för kontokortstransaktioner. Om det är ett pr-trick så är det ett kostsamt sådan. För att bekosta den nya lönesättningen kommer Price själv sänka sin egen lön på en miljon dollar per år och använda 75-80 procent av den beräknade vinsten i år.

– Löneskillnaden för mig som VD jämfört med en vanlig person är absurd, säger Dan Price, som säger att han kör en tolv år gammal Audi och använder sin rikedom mest för att åka på snowboardresor och betala krognotor.

Själv fick Price idén till företaget när han spelade i ett band på ett kafé och ägaren klagade på kortavgifter. Han säger att han visst ser sig som en kapitalist, men att han tycker att det är viktigt att även hans anställda får chansen att jaga den där flyktiga ”amerikanska drömmen”.

I en någon lägre skala har butikskedjan Walmart, som rankas som världens största företag, nyligen höjt lägstalönen till nio dollar i timmen – 79 kronor – till sina anställda som tidigare tjänat så lite som en femtilapp, enligt   Forbes.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset