Drömläge för alla båtsugna – Prisnivån har säkert sjunkit med 30 procent, säger Lars Schrattenholz vid båtmäklarföretaget Riddarfjärdens Marina AB.
Drömläge för alla båtsugna – Prisnivån har säkert sjunkit med 30 procent, säger Lars Schrattenholz vid båtmäklarföretaget Riddarfjärdens Marina AB.

Priserna på begagnade båtar rasar dramatiskt. Säljarna förlorar stora pengar – men för den som går i båtdrömmar är det köpläge.

Bra båtar har länge varit som fina årgångsviner. Ett utmärkt investeringsobjekt som i bästa fall stiger i pris med åren.

Men nu har botten gått ur branschen. Medianpriset för en motorbåt som sålts genom företag på internetsajten Blocket har sjunkit med 41 procent på bara ett år.
– Båtbubblan har definitivt spruckit. Vi gör fortfarande ganska mycket affärer men prisnivån har säkert sjunkit med 30 procent, konstaterar Lars Schrattenholz, delägare i båtmäklarföretaget Riddarfjärdens Marina AB i Stockholm.

Fortfarande lever många båtsäljare kvar i tidigare års prisnivåer. Mötet med verkligheten blir brutal.
– Jag hade nyligen en kund som förlorade drygt 300 000 kronor på två år på sin båt, säger Lars Schrattenholz.

Det finns flera förklaringar till prisraset:

• Världsekonomin står och balanserar på randen till en gigantisk kris. I England och Irland är prisraset på båtar ännu större.

• Det dåliga sommarvädret. Båtarna utnyttjas inte och till sist beslutar man sig för att sälja.

• Höga bränslepriser.

• Tillgång och efterfrågan. Båtar skrotas inte i samma utsträckning som bilar. Samtidigt producerar branschen hela tiden nya båtar.

– Förr eller senare stabiliseras marknaden. Priserna kan ju inte fortsätta falla 30-40 procent varje år, säger Lasse Schrattenholz.

Samtidigt som säljarna förlorar pengar är det köpläge för alla som går i båtdrömmar. En båt som för några år sedan köptes in för två miljoner kan i dag gå för dryga miljonen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset