Nathalie Hagmans Sverige behöver hjälp från Danmark och Serbien för att gå vidare. Tatjana Brnovics Montenegro får inte ta poäng.
Nathalie Hagmans Sverige behöver hjälp från Danmark och Serbien för att gå vidare. Tatjana Brnovics Montenegro får inte ta poäng.

Det ska fortfarande mycket till. Men tack vare att flera resultat gått Sveriges väg kan Blågult bli semifinalklara i kväll. Det här gäller inför ödesmatchen mot Ryssland.

Sverige gjorde en stormatch mot hemmanationen Frankrike i söndags. Men det räckte inte hela vägen till seger och man fick nöja sig med en poäng.

Då såg det ut som en plats i semifinalen var förlorad.

Men nu har en gnutta hopp tänts igen, tack vare Rysslands seger mot Danmark och Montenegros mot Serbien i måndags kväll.

LÄS MER: Signell om skadeoron kring stjärnan: ”Skulle försämra våra chanser radikalt”

I den helt avgörande, sista omgången av mellanrundan måste tre resultat till gå vägen för att semifinal ska bli verklighet för Sverige:

  • Sverige måste, under alla förutsättningar, besegra Ryssland. En positiv aspekt för svensk del är att ryssarna redan säkrat förstaplatsen i gruppen och inte har något att spela för.
  • Montenegro får dessförinnan inte ha tagit poäng i sin match mot Danmark.
  • Serbien måste besegra Frankrike. Den matchen spelas efter Sveriges match.

Om allt det här slår in hamnar Sverige och Frankrike på samma poäng. Eftersom lagen spelade oavgjort försvinner inbördes möten – målskillnad avgör. Där står hemmanationen just nu på +8, Sverige på -2. Blågult måste alltså, förutom att vinna mot Ryssland, hämta in tio mål för att snuva Frankrike på semifinalplatsen.

LÄS MER: Fem gånger det leende landslaget fått oss att le

– Det enda vi kan påverka är just matchen mot Ryssland. Vi kommer att göra allt för att vinna, sedan får vi hoppas att resten faller på plats i de andra matcherna, säger mittsexan och försvarsklippan Anna Lagerquist till TT.

En semifinalplats är inte det enda Sverige slåss för. Ju bättre laget placerar sig i EM, desto större chans har man att få en plats i kvalet till OS 2020.

Seger mot Ryssland, samtidigt som Montenegro förlorar mot Danmark, kan ge Sverige en femteplats i EM.

Sverige-Ryssland

Vad? Sista omgången av mellanrundan i EM.

Var? Nantes, Frankrike.

När? I kväll, 18.00.

Tv? TV3 och Viaplay.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Handbolls-EM