Torontos center Auston Matthews firar ett av målen i första perioden med William Nylander.
Torontos center Auston Matthews firar ett av målen i första perioden med William Nylander.

Förväntningarna var stora på den amerikanske hockeytalangen Auston Matthews inför NHL-debuten.Torontos tonåring levererade direkt – med fyra mål.Nu räckte det inte för seger. Ottawa vann med 5–4.

Ottawas Kyle Turris satte sitt andra mål i matchen när han avgjorde 37 sekunder in på övertid.

Redan efter 8.21 satte Matthews, som draftades som nummer ett i somras, matchens första mål efter att bland annat ha spelats fram av den svenske kedjekompisen William Nylander. Och sex minuter senare var han framme igen och gjorde lagets andra mål.

19-åringen från Arizona fortsatte att glänsa i andra perioden då han gjorde två mål, det första redan efter en och en halv minut och ett i fjortonde minuten efter en passning från Nylander.

Historisk debut

I och med det skapades historia då han blev den förste spelaren som gjort fyra mål i sin första NHL-match på 99 år.

– Jag är mållös. Ju längre matchen led tänkte jag att det var overkligt, surrealistiskt, säger Matthews till NHL.com.

Han var dock inte helt nöjd med kvällen, tog faktiskt på sig skulden för Ottawas segermål i förlängningen då han var inne mot Turris.

– Jag kunde personligen inte ha fått en bättre säsongsstart, men sista bytet var 100 procent mitt fel.

Matthews skippade juniorligan i förra säsongen och åkte över till Schweiz och spelade för ZSC Lions. Nu i september var han med i World Cup där han spelade för lag Nordamerika.

Karlsson nöjd segrare

Ottawas svenske stjärnback Erik Karlsson gjorde en bra match och svarade för ett mål och en två assist, bland annat passningen fram till segermålet.

– Det får man vara nöjd med. Jag är framför allt glad över att vi lyckades vinna fast vi låg under större delen av matchen, säger han till Aftonbladet.

Fjolårets draftetta, Connor McDavid, glänste nästa lika starkt som Matthews i NHL-premiären. Edmontonkaptenen svarade för två mål och en assist i 7–4-segern över Calgary.

Matchen mellan St Louis och Chicago slutade med storvinst med 5–2 till St Louis. Och San Jose vann Kalifornienderbyt över Los Angeles med 2–1.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset