Id-kontrollerna har förlängt restiden för Öresundpendlare. Nu kräver över 500 av dem staten på skadestånd. Arkivbild.
Id-kontrollerna har förlängt restiden för Öresundpendlare. Nu kräver över 500 av dem staten på skadestånd. Arkivbild.

Eva Joensuu från Skåne tvingades att säga upp sig från sitt danska jobb när id-kontrollerna på Kastrup infördes.Tillsammans med ytterligare 564 pendlare kräver hon kränkningsersättning från staten.

– Jag har fått skaffa ett annat jobb, kanske inte lika bra betalt som det jag hade i Danmark, säger Eva Joensuu som bor i en liten by mellan Lund och Eslöv.

Innan id-kontrollerna infördes i början av året tog resan till jobbet i Danmark runt en och en halv timme, enkel resa. Efter kontrollernas införande gick den i bästa fall på två timmar och tog ofta mycket längre tid än så.

Nu har hon personligen varit hos justitiekanslern (JK) och lämnat över ansökan tillsammans med pendlarnas juridiska ombud Finn Madsen och Sydsvenska handelskammarens vd Stephan Müchler.

Kravet är 30 000 kronor i ersättning till dem var. Den tredjedel av pendlarna som drabbats hårdast kräver också skadestånd. De anser att införandet av id-kontrollerna strider mot både EU-rätten och den svenska regeringsformen. Det som kränks är rätten till fri rörlighet och rätten att bli insläppt i sig eget land, argumenterar Finn Madsen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset