Förra sommaren härjade många ödesdigra bränder i Sverige – och årets säsong har kommit igång redan nu.
Förra sommaren härjade många ödesdigra bränder i Sverige – och årets säsong har kommit igång redan nu.

Nästan dubbelt så många larm om skogs- och gräsbränder har kommit in under april i år jämfört med april förra året, innan månaden ens har tagit slut. “Vi är i behov av en hel del regn”, säger meteorologen Marcus Sjöstedt.

LÄS MER: Brandinspektörens larm efter torkan: Engångsgrillar kan starta bränder i påsk

Årets gräs- och skogsbrandssäsong är i högsta grad i gång, ovanligt tidigt. Under påskhelgen har det på flera håll rapporterats om bränder i skog och mark och på SOS alarm har man fått in nästan dubbelt så många larm under april – jämfört med hela april 2018.

– Det är en markant ökning från förra året. Larmen kommer från framförallt Skåne upp till Dalarna och Gävleborgs län, säger Sarah Hummeldal på SOS alarm.

Torrt på många platser

Under april månad i år har det hittills inkommit 1116 larm om skogs- och gräsbränder. Under hela april 2018 kom det in 612 larm. Det är en ökning på 82 procent – och då är inte april slut ännu.

Samtidigt har SMHI utfärdat klass 1-varningar med risk för gräsbränder och/eller skogsbränder, i hela Sverige förutom de nordvästliga länen. 

LÄS MER: Tio bränder som slukat en del av historien

Marcus Sjöstedt är meteorolog på SMHI.

– Det är ganska tidigt att vi går ut med risk för skogsbränder. På många platser har det inte kommit en droppe regn på lång tid så det är väldigt torrt i skog och mark. Vi är i behov av en hel del regn, säger han.

Kan komma regn

Vädret under veckan fortsätter vara högtrycksbetonat; varmt och torrt, men framåt helgen verkar det kunna brytas. Det blir ostadigt väder, moln och eventuellt några regndroppar i början på nästa vecka. Men det är inte säkert att det kommer att hjälpa.

– Brandrisken dämpas ju om vi får en del regn, men om det följs av torrt väder igen så skulle jag gissa att risken för gräsbrand ökar ganska snabbt igen. Vi behöver ganska mycket regn, säger Marcus Sjöstedt.

LÄS MER: Coop slutar sälja engångsgrillar: ”Mer än nöjd över beslutet”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset