Lena Törnros/Privat Galten attackerade Håkan Björling och Lena Törnros när de letade efter vildsvinspår i skogen utanför Gagnef.
Lena Törnros/Privat Galten attackerade Håkan Björling och Lena Törnros när de letade efter vildsvinspår i skogen utanför Gagnef.

Skogsturen förvandlades till en mardröm för Lena Törnros. Plötsligt attackerade ett aggressivt vildsvin hennes bil. Svinet kilade in sitt huvud genom vindrutan och gläfste efter mat. Lena lyckades fånga hela dramat på film.

Lena Törnros/Privat
Lena Törnros/Privat

Svinet försökte ta sig in i bilen.

Lena Törnros/Privat
Lena Törnros/Privat

Trots kaoset hann Lena Törnros ta en riktigt bra bild på vildsvinet.

Lena Törnros och sambon Håkan Björling kunde inte tro sina ögon.

På midsommarafton 2013 var paret ute och åkte i skogarna utanför hemstaden Borlänge. De är rovdjursspårare på fritiden och varnar bland annat hundägare var det kan finnas farliga vilddjur. På midsommaraftonen hade de fått höra att det fanns mycket vildsvin närheten av Gagnef. 

– Vi parkerade och plötsligt kom en vildsvinsgalt och en sugga småspringande mot bilen. Men jag som är van vid djur var inte rädd, utan tänkte ”vad roligt” och vevade ner rutan – som tur var halvvägs – för att ta bilder och filma, berättar Lena Törnros, som nyligen skickade in filmen till en tittarfilmstävling i Dalarna.

Men galten var hungrig, blev aggressiv – och attackerade bilen.

– Han försökte öppna dörren med sitt tryne och rev sönder lacken med sina klövar. Och rätt vad det var flög hans huvud in genom rutan med käften rakt mot min kamera. Jag försökte slå ut den. Det gick så fort att jag inte hann bli rädd. När jag väl fick bort den skrek jag på min sambo att han skulle kasta ut smågodis som vi hade i bilen, säger Lena Törnros.

Suggan höll sig hela tiden i bakgrunden. Den galne galten kastade sig dock över godiset – men ville snart ha mer och attackerade bilen igen. 

– Den starke unggalten tog i allt han orkade och vi insåg att vi var tvungna att fly och började köra i väg. Men vildsvinen sprang efter.

När de äntligen skakat av sig vilddjuren gick Lena Törnros ut för att ta torka bort grisdregel från billacken. Men mardrömmen var inte över. 

– Jag sade till min man att han var tvungen att hela tiden ha koll i backspegeln i fall de kom tillbaka. Och precis när jag satte mig i bilen kom de springande från en slänt rakt mot oss igen. De måste hört att vi stannat och sedan genat genom skogen. 

Den här gången lyckades dock paret äntligen skaka av sig vildsvinen. Efteråt skrattade de åt händelsen i ren skräckblandad förtjusning.

– Normalt är vildsvin skygga och sticker så fort de ser en människa. Någon måste ha matat de här grisarna eftersom de kom springande. Om bilrutan varit helt nervevad hade galten hoppat in i bilen och då hade vi slutat på akuten. Efteråt tänkte jag ”herregud det här är ju inte klokt”, säger hon.

Lena Törnros lyckades – fantastiskt nog – fånga den sviniga attacken på film. Hon hörde nyligen talas om tidningskoncernen Mittmedias tittarfilmstävling Vildriket och skickade in sitt klipp. Nu har hon utsetts till veckans vinnare och gör upp med de andra finalisterna om priset – i form av en videokamera. Vinnaren koras under en direktsänd final 25 april på Järvzoo i Järvsö, Hälsingland. 

Här nedan kan du se filmen som Lena Törnros skickade in till Mittmedias tittarfilmstävling.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset