Människor i flytvästar hoppar från en båt i Medelhavet och simmar mot en räddningsbåt under måndagen.
Människor i flytvästar hoppar från en båt i Medelhavet och simmar mot en räddningsbåt under måndagen.

De 7 500 migranter som de senaste dagarna räddats ur rangliga båtar utanför Libyen var utmattade, många av dem barn med rädslan lysande i ögonen.Jämfört med för ett år sedan försöker färre nå Europa över Medelhavet – och de som lyckas tar större risker.

– Vi ser färre som flyr över Medelhavet än 2015 men eftersom Balkanrutten är stängd tvingas de ta mer farliga rutter och hamnar ofta i människosmugglares händer, konstaterar Zoran Stevanovic, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR i Norden.

Räddade tvillingar

Insatsen under söndagen och måndagen, då totalt över 7 500 migranter räddades ur träbåtar och gummiflottar utanför Libyens kust, beskrivs som unik och en av de mest intensiva räddningsoperationerna på flera år. Italienska kustbevakningen genomförde över 40 insatser. Bland de räddade fanns ett par fem dagar gamla tvillingpojkar som flögs till ett italienskt sjukhus, enligt Läkare utan gränser.

Italienska myndigheter håller på att identifiera de räddade, men Stevanovics bedömning är att de flesta var från Afrika. Enligt Migrationsverkets omvärldsexpert Gabriella Wilow handlar det främst om Nigeria, Eritrea och Gambia, men även Elfenbenskusten, Sudan och Guinea.

"Alla var rädda"

En som följt räddningsinsatsen särskilt noga är 31-åriga pakistaniern Noshad Ahmed som nu bor i Portugal. För två år sedan gjorde han själv resan från Libyen till italienska Lampedusa på en överfull båt tillsammans med desperata flyende från bland annat Afrika. Då ville Ahmed, som övergett sitt hemland där han "inte hade någon framtid" lämna det oroliga Libyen, något han betalade smugglare motsvarande 17 000 kronor för.

– Alla var rädda under resan, jag var säker på att jag skulle dö. Vi lade ut i mörkret klockan tre på morgonen och det tog tolv timmar innan vi räddades, berättar han för TT på telefon.

– Bilderna på de räddade migranterna berör mig starkt. Jag vet att vänner från Pakistan är på väg mot Europa och jag vet inte om de är vid liv.

Noshad Ahmed befinner sig nu lagligt i Portugal, där hans bror har bott sedan tidigare. Han poängterar dock att det inte var någon idé för honom att söka asyl, eftersom han är pakistanier. Detsamma gäller många av de 7 500 räddade migranterna som kommer till ett alltmer restriktivt EU. Enligt Migrationsverket lär de sannolikt inte komma till Sverige.

– Det har blivit svårare att ta sig till Sverige, på grund av gränskontroller och id-kontroller runt om i Europa, säger Wilow.

Desperat

Hittills i år har över 270 000 människor tagit sig till Europa över Medelhavet, enligt UNHCR. Med tanke på helårssiffran i fjol – drygt en miljon migranter – pekar det på en avmattning. Men antalet döda är minst lika högt: knappt 3 200 hittills i år jämfört med knappt 3 800 under hela fjolåret, vilket understryker det desperata och farliga läget.

Att världens ledare på allvar diskuterar konflikterna i Syrien, Irak och Afghanistan vid flyktingtoppmötet i New York i slutet av september är avgörande för att situationen ska bli bättre, enligt Stevanovic.

– Om man inte angriper roten till problemen kommer vi aldrig att lösa flyktingkrisen.

Emilio Morenatti/AP/TT
En pojke ombord på en av de träbåtar, vars passagerare räddades i jätteinsatserna utanför Libyens kust. Totalt togs över 7 500 migranter omhand.
Emilio Morenatti/AP/TT
Över 7 500 migranter räddades i jätteinsatserna utanför Libyens kust.
Privat/TT
Noshad Ahmed från Pakistan har tidigare flytt över Medelhavet till Italien.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset