I 2 400 meter var Kriteriet ett rätt så trist travlopp. Storfavoriten Global Trustworthy fick bestämma i spets i lågt tempo. Sedan hände allt.Policy of Truth kom i hög fart på upploppet och passerade ledaren. I samma veva fick Deimos Racing fick luckan från innerspår och speedade snabbt till knapp seger med Erik Adielsson i sulkyn.

Tränaren Svante Båth tog därmed sin andra seger i det största loppet för treåringar. Första gången var 2002 när Malabar Circle Ås sprintade förbi motståndet på upploppet.

– Jag trodde att segerchansen var borta när han hamnade i rygg på ledaren Global Trustworthyoch tempot var lågt. Jag tänkte då att vi skulle kunna få fina prispengar. Sen kom luckan på upploppet och då hann jag tänka att vi nog skulle bli tvåa. Och när mållinjen kom var Deimos Racing helt plötsligt först i mål. Helt otroligt, pustade Svante Båth.

För Erik Adielsson var det första segern i Kriteriet som kördes första gången 1927.

– Jag har väl kört över 30 000 travlopp, suttit i sulkyn flera varv runt jorden och så händer det här nu. Det finns tre stora lopp i Sverige, Kriteriet, Derbyt och Elitloppet, nu har jag i alla fall vunnit två av dom och det känns fantastiskt bra, sade Adielsson.

"Små marginaler"

– Det var väldigt små marginaler i dag och jag hade ingen bra känsla efter 500 meter. Men sedan kom luckan på upploppet och hästen accelererade enormt och vi hann fram till segern. Jag är otroligt glad att få uppleva det här med Svante som betytt väldigt mycket för mig.

Deimos Racings skötare Emilia Lagerström grät av lycka efter segern som gav ägarna Caramera AB fyra miljoner kronor i prispengar. Det här var dessutom sista dagen tillsammans med sin ögonsten. På måndag flyttar hon till Halmstad och ny arbetsgivare blir Johan Untersteiner.

Policy of Truth med Björn Goop i sulkyn fick ge sig med någon decimeter. Ekipaget kopplade ett klart grepp 200 meter från mål men kunde inte svara på slutattacken från Deimos Racing.

– Det känns förstås surt att bli tvåa. Jag försökte få ett rejält försprång i början av upploppet men tyvärr räckte det inte hela vägen. Hästen var bra, men man vill ju vinna, sade Goop.

"Känns overkligt"

Favoriten Global Trustworthy, körd av Jorma Kontio, orkade inte efter ett lopp i spets i 1.14-tempo.

– Hästen låg på lite för hårt och tappade krafterna på upploppet, förklarade tränaren Timo Nurmos.

Stefan Persson tog karriärens största seger när han tog hem Oaks med Darling Mearas. Det var enkel resa mot storloppsvinsten: tidig ledning och ett rejält ryck i utgången av sista kurvan.

– Jag har varit med i många finaler tidigare men det har aldrig lyckats riktigt. I dag trodde jag att vi skulle ha segerchans och allt stämde i loppet. Det känns lite overkligt fortfarande, sade Persson ett par minuter efter vinsten som gav ägaren Snogarps gård två miljoner kronor.

Plus 560 000 kronor i uppfödarpengar.

– Jag är så oerhört tacksam att jag fick förtroendet av ägaren att träna en sån fin häst som Darling Mearas. Hon är helt perfekt på alla sätt. I dag körde vi utan skor för första gången och hon var väldigt stark och bra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset