E-sportspelare samlas i anslutning till Dreamhack. Bilden är från ett arrangemang i Globen.
E-sportspelare samlas i anslutning till Dreamhack. Bilden är från ett arrangemang i Globen.

Steget från en skolmatsal i Malung till Las Vegas kan tyckas stort.För Dreamhack är det i högsta grad verklighet.Den svenska datorspelsfestivalen blickar nu mot expansion, först till USA, därefter Asien.

Med start på torsdag är det dags igen. Då ställs hundratals datorer upp inne i mässhallen Elmia i Jönköping när Dreamhack äger rum för 22:a året i rad.

Med över 50 000 besökare, varav cirka 8 000 har med sig egna datorer, är det en helt annan verklighet än vid starten. Då räckte en skolmatsal i Malung, Dalarna, när ett gäng ungdomar ville kunna ses för att programmera och spela ihop.

– Intresset är större än någonsin för e-sport i Sverige. Det är ett väldigt tryck, samtidigt sker det här under fyra dagar så folk kommer och går. Det skulle vara omöjligt om alla var på plats samtidigt, säger Christian Lord.

Stor potential

Han är före detta spelare som började som volontär 2009 inom Dreamhacks organisation och nu är ansvarig för e-sport.

Det är också där de stora intäkterna finns och en enorm potential, dock knappast i Jönköping utan då utomlands.

I år arrangerade man sitt första evenemang i USA (Austin, Texas). Nästa år ska det eventet få sällskap av ytterligare tre stycken.

– Det i Austin sålde vi slut på 2 000 biljetter inom mindre än 24 timmar. USA är annorlunda men också världens största marknad när det gäller e-sport, säger Christian Lord och fortsätter:

– Redan i början av 2010-talet hade vi en ambition att ta Dreamhack ut i världen. Sedan har det gått väldigt fort. Man kan säga att ett år i e-sportbranchen är som sju normala år.

E-sport är samlingsnamnet för när olika spelare möts i olika datorspel. Professionella lag tävlar mot varandra och om stora prispengar. I en nyligen publicerad rapport av marknadsföretaget Newzoo bedöms e-sportbranschen omsätta cirka fyra miljarder svenska kronor 2016.

Blickar mot Asien

I februari hålls Dreamhack i Las Vegas med 450 000 dollar i total prissumma. Det kan jämföras med när Christian Lord själv spelade.

– När jag vann min första tävling så fick jag ett "Office-paket" till datorn. Totalt vann jag kanske 10 000 kronor under karriären. Drömmen var att bli sponsrad och få åka till USA på tävlingar.

Som ett led i expansionen tänker Dreamhack nu bygga upp ett amerikanskt kontor och anställa medarbetare på plats. I ett mer långsiktigt perspektiv vill man också etablera sig i Asien.

– Alla våra tävlingar är väldigt globala. Sedan är Asien som Europa. Det handlar inte bara om ett land medan USA är en gemensam marknad.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset