Louise Etzner Jakobsson tog silver i dressyr.
Louise Etzner Jakobsson tog silver i dressyr.

Efter den misslyckade ritten häromdagen var det få som trodde på Louise Etzner Jakobsson. Knappt ens hon själv. Nu är 56-åringen bronsmedaljör i Paralympics.– Det här är det bästa hittills i mitt liv, säger hon efter dressyrbronset.

Norge, Danmark, Sverige. Den blev en helnordisk prispall i dressyrens individual championship, grade 3, på Paralympics i Rio. Norskan Ann Cathrin Lubbe, på hästen Donatello, tog guldet före Danmarks på Susanne Sunesen på Que Faire.

Men bronset, det knep Louise Etzner Jakobsson. Den 56-åriga svenskan var sist ut av de 16 ryttarna, men lyckades på hästen Zernard klämma till med 70,341 procent. Det räckte för att med mycket liten marginal ta sig förbi nederländskan Sanne Voets och Danmarks Annika Lykke Dalskov Risum som fram till dess låg på delad tredjeplats med 70,122.

Något överraskad

– Det är jättehäftigt, vansinnigt kul. Det var lite oväntat efter min prestation i söndags (11:a i team test) då jag mesade och inte red ordentligt. Nu hade jag bestämt mig för att jag jädraranamma skulle rida, säger Louise Etzner Jakobsson.

Upp till guldet saknades drygt 2,5 procent, men Etzner Jakobsson grämer sig inte.

– Jag är jättenöjd med att jag tar medalj, och jag är jättenöjd med min prestation. EM, NM och SM går ju varje år. Men det här går ju bara vart fjärde år. Att ta medalj här, det gör man inte varje dag. Det är häftigt.

Klar för kürfinal

Hon fokuserade helt på sin egen ridning och hade därför, när hon gick i mål, ingen aning om vilka procent de övriga ekipagen hade. Det fick hon reda på först efter att hon skrittat ut från banan.

– När jag fick reda på att jag tog brons så fattade jag inte att det var sant först. Och det är nog så att jag fortfarande inte har fattat det riktigt.

Prestationen gav inte bara medalj. Den säkrade också en plats i fredagens kürfinal. Där är hon en av sju ryttare som gör upp om medaljerna.

Bronset är Sveriges sjätte medalj i Paralympics hittills.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset