Män som dricker kaffe regelbundet löper mindre risk att drabbas av impotens, enligt en ny studie.
Män som dricker kaffe regelbundet löper mindre risk att drabbas av impotens, enligt en ny studie.

Drick kaffe gång på gång — och få bättre fjong. Män som dricker kaffe regelbundet löper mindre risk att drabbas av impotens.

Åtminstone om man ska tro forskare vid The University of Texas Health Science Center i Houston i USA.

De kan nämligen konstatera att män som konsumerar mellan 85 och 170 milligram koffein varje dag har 42 procents minskad risk att drabbas av impotens (erektil dysfunktion). Mängden motsvarar ungefär två till tre koppar kaffe om dagen.

Forskarna drar slutsatsen efter att ha analyserat data från National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) där förekomsten av erektil dysfunktion kartlades med en rak fråga. NHANES är en stor epidemiologisk undersökning som genomförs med jämna mellanrum i USA.

Forskarna såg samma trend, att kaffe är bra för potensen, även hos överviktiga och män med högt blodtryck, kända riskfaktorer för erektil dysfunktion.

– Även om vi såg en minskad förekomst av erektil dysfunktion bland dessa så gjorde vi inte det hos män med diabetes. Men diabetes är en av de allra starkaste riskfaktorerna för erektil dysfunktion, så det var inte så förvånande, säger David Lopez, en av forskarna bakom studien som publiceras i tidskriften Plos One.

Forskarna tror att koffeinet resulterar i att kärlen slappnar av så att blodflödet i penis ökar.

Johan Nilsson/TT

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kaffe