Kräver kontroller. I var femte svensk kommun är drograttfylleri vanligare än rattfylleri. Trafiksäkerhets- föreningen NTF kräver nu att det införs slumpvisa drogtester vid vägkanten.

I flera kommuner är antalet anmälda drograttfyllerier nästan dubbelt så många som vanliga rattfyllerier, visar Metros granskning av anmälda brott under 2011.

– Drograttfylleri är ett större problem i vårt samhälle än vad man tidigare trott, säger Jan Sandberg, VD på NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Samtidigt som antalet anmälda rattfyllerier har legat på en relativt konstant nivå har antalet drograttfyllerier nästan tredubblats de senaste tio åren. 2001 anmäldes 3 778 fall och förra året låg siffran på 12 659 anmälda brott, enligt siffror från Brå.

Slumpvisa drogtester i vägkanten kan vara lösningen på problemet, enligt NTF.

– Vi vill att det görs på samma sätt som vid alkotester. Utvecklingen kring olika testmetoder är omfattande och nu finns det bland annat varianter som avslöjar spår av de vanligaste drogerna via saliv, säger Jan Sandberg.

NTF arbetar nu med flera andra organisationer på att få politikerna att ta fram ett förslag som ger polisen rätt att utföra slumpvisa kontroller i trafiken. I dag får en person endast tas in för drogtest på polisstationen om det finns misstanke om drogpåverkan.

– Man arbetar redan så i bland annat Holland och jag vet att diskussioner om detta förs i Norge. Droger i trafiken kan i många fall vara farligare än alkohol då de helt kopplar bort personers omdömesförmåga, säger Jan Sandberg.

LISTA: KOMMUNER DÄR DROGRATTFYLLA ÄR VANLIGARE

Polisen: ”Nästan omöjligt att upptäcka vissa droger”

Polisen är positiva till möjligheten att utföra slumpvisa drogtester ute i trafiken. Även om alla poliser idag har en utbildning i hur man upptäcker drogpåverkan är det inte alltid de kunskaperna räcker till. Mörkertalet kan vara stort.

– Det är nästan omöjligt att upptäcka vissa droger. Drogtester som utförs på rutin och slumpmässigt är något vi verkligen behöver, säger Bengt Svensson, kommissarie vid Rikspolisstyrelsen i Stockholm.

Att antalet anmälda drograttfyllerier i vissa kommuner är större än antalet rattfyllerier behöver inte betyda att fler kör drogpåverkade än fulla.

– Poliserna har utbildats och blivit bättre på att upptäcka dessa personer. Men det handlar också om att vi utför fler kontroller och jobbar mer frekvent i kriminellt belastade områden där vi också hittar de flesta som kör drogpåverkade, säger Bengt Svensson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset