Drogerna byter snabbt händer på gator och i parker.
Drogerna byter snabbt händer på gator och i parker.

Langning av droger på gatorna är ett växande problem i Sverige, och de många skjutningarna och övriga våldsbrott gör att polisen har svårt att hantera läget.

På tisdagen kom rapporten om att den drogrelaterade dödligheten ökade med 30 procent i Sverige mellan 2013 och 2014. Nu bekräftar också polisen i Sveriges storstäder att gatulangning är ett växande problem, skriver DN.

Drogerna langas öppet bland folk på gator och torg i små plastpåsar, och både tillgång och efterfrågan har ökat kraftigt, säger Annika Ljung, kriminalinspektör på Citypolisen i Stockholm till DN.

– Vi ser ett stort flöde av narkotika inne i stan. Personer som vill missbruka har lätt att få tag på droger på gatan. Det handlar både om tyngre missbrukare och nyfikna ungdomar.

Hon berättar om hur de ser alltfler påverkade ungdomar i arbetet, och att langarna i vissa fall bara är barn.

– Den yngsta langare vi tagit var en tolvårig pojke.

LÄS MER: Ny statistik: Här är de vanligaste dödsorsakerna i Sverige

I Göteborg uppger polisen att det ökade gängvåldet och de många skjutningarna på senare tid försvårar arbetet med att stoppa narkotikaflödet.

– Det har inte med semestertider att göra, utan att vi har fullt upp med de pågående konflikterna med skjutningar och gänguppgörelser, säger kriminalkommissarie Mika Jörnelius till DN.

– Tidigare har vi riktat in oss mot att ta så många säljare som möjligt, ofta de som hanterat stora mängder narkotika. Nu riktar vi in oss mot ”rätt” säljare, individer som har ett högt våldskapital och deltar i gängkonflikter.

LÄS MER: Narkotikapolitiken är skadligare än narkotikan i sig

Och även i Malmö är läget ansträngt med de många sprängdåden och skjutningarna, vilket lämnar lite resurser åt att bekämpa droglangning.

I Stockholm har det tidigare funnits en så kallad rejvkommission bestående av 25 personer som arbetat uteslutande med ungdomar som handlar med eller använder narkotika. Men snart kommer de poliserna att få nya tjänster i lokalpolisområdena, vilket Henrik Engelkes på länskriminalens narkotikarotel är kritisk till.

– Det är inte klokt. Just nu finns ingen som jobbar uteslutande mot ungdomsknark i Stockholm… Det sprider sig snabbt bland försäljarna, att nu är det fritt fram, säger han till DN.

LÄS MER: Dennis dog av nätdrog – Mamman: Ni har inga hjärtan​

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset