Drogmarknaden Silk roads tredje inkarnation.
Drogmarknaden Silk roads tredje inkarnation.

Tänk dig ett anonymt, parallellt internet där ingen kan se vad du gör och där vad som helst kan hända. Det finns på riktigt, och kallas för den djupa webben – där drogerna flödar.

Drogmarknaden Silk roads tredje inkarnation.

Inträdesporten til den hemliga wikin.

Sajten Cthulhu som påstår sig erbjuda lönnmord till ett högt pris.

Den hemliga wikin.

Den 15 maj spärras drogkungen Ross William Ulbricht in i fängelse i minst 30 år. Han dömdes för pengatvätt, dataintrång, narkotikahandel och mordförsök. Allt hade sin grund i drogmarknaden Silk Road, som fram till nyligen var internets kanske största källa till droger. På sajten såldes det heroin, cannabis, narkotikaklassade läkemedel, ecstasy och i princip alla droger du kan tänka dig. Anledningen till att sidan kunde vara online i så länge som 2,5 år var för att den huserade på den så kallade djupa webben, den hemliga delen av internet.

Enligt The Guardian är det egentligen bara ungefär 0,03 procent av Internet som du når när du söker på till exempel Google. Internet är lite som ett isberg – bara en liten del syns från ytan. Ett whitepaper publicerad i tidskriften The Journal of electronic publishing uppskattade 2001 att den delen av internet som ligger under vattnet är ungefär 400 till 550 gånger så stor som delen över ytan.

Den stora delen av den ouåtkomliga delen av internet tillhör privata företag, består av databaser eller innehåller annan ganska ospännande information. Men en del av det mystiska isberget under vattnet är medvetet gömd, och går bara att nå om du är tekniskt kunnig och vet vad du gör. På den delen av det djupa internet kan vad som helst hända – utan att någon ser vad du gör.

►LÄS MER: Så ska myndigheterna stoppa nya nätdroger

För att komma in på den djupa webben behöver du speciell programvara som ursprungligen utvecklades av den amerikanska militären men som nu utvecklas öppet och går att ladda ner fritt av vem som helst. Programmet är en webbläsare, precis som Google chrome eller Internet explorer, men gör dig helt anonym.

– Den normala användningen för programmet är när du sitter och inte kan komma åt en tjänst på nätet för att du bor i ett land med censur som Iran eller Kina. Sedan finns det andra fall där du vill vara anonym på nätet, till exempel om du vill kontakta en person men inte vill att den ska veta vem du är, om du till exempel är en visselblåsare eller en journalist, säger Patrik Wallström, säkerhetsexpert på stiftelsen för internetinfrastruktur.

För den som inte vet vad den gör är webbläsaren bara en webbläsare som är långsam, men som gör dig anonym. Faktum är att du i princip är omöjlig att spåra om du använder dig av den.

– Det går aldrig att vara 100 procent säker, men eftersom utvecklingen av programmet sker helt öppet och transparent vågar jag lite på att min kommunikation går säker genom den. Det är det bästa systemet som finns i dag, säger Patrik Wallström.

För den som vet var den ska leta öppnar dock systemet upp en helt ny värld. En värld där man kan beställa mord, köpa falska sedlar eller kolla på barnpornografi.

De hemliga webbsidornas webbadresser består av slumpmässiga tecken och byter ofta namn, när de inte är helt onåbara. Det enda sättet att egentligen hitta någonstans är om du lyckas ta dig till The hidden wiki, den hemliga wikin.

►LÄS MER: Lätt beställa tunga droger på nätet

Vid en snabb överblick ser den hemliga wikin ut som Wikipedia. Fullständigt oskyldig. Men på wikin hittar du länkar till webbsidor som beskrivs som ”Anonymous, safe, secure, crowdfunded assassinations.”, ” Marketplace with escrow. Drugs, guns and more...” , ” Site with Real Rape, Blackmail and Forced videos!” men också ”Learn how to Protect yourself and your rights, online and off.” eller ” A Comprehensive Guide to Installing and employing a Safer Anonymous Operating System”.

Eftersom sidorna bara kan nås via den anonyma webbläsaren och hålls på hemliga servar är det i princip omöjligt att ta reda på vem som ligger bakom sidorna. Alla betalning sker med den anonyma valutan Bitcoin. Den enda anledningen till att Ross William Ulbricht åkte fast var enligt tidningen Wired på grund av att en FBI-agent lyckades få ett förtroendeuppdrag i hans drogring och därför kunde infiltrera Silk Road.

Enligt Kim Nilvall på den nationella operativa avdelningen på rikskriminalpolisen sker mycket drogförsäljning inom Sverige via den hemliga delen av Internet. Rikspolisen har en god överblick över vilka som säljer droger på nätet och vet langarnas användarnamn, men problemet är att identifiera personerna bakom namnen.

– Vi är en lärande organisation. Vi har ju varit framgångsrika i många ärenden och lär oss mer och mer för varje gång. Men det som är krypterat är krypterat och det kan inte vi dekryptera, säger han till Metro.

Enligt Kim Nilvall är personerna som säljer droger över nätet sällan personer som försöker att finansiera sitt eget missbruk. I stället säljer de droger på rent affärsmässiga grunder. Mycket av drogerna skickas till Norrland eller andra orter där servicen är sämre och befolkningen är glesare. Och försäljningen över nätet ökar.

– Vi har tillsammans med ett holländsk projekt undersökt trafiken som sker på deep web, och det är en kraftig ökning av hur mycket det talas om droger. Men hur det förhåller sig till den fysiska handeln är svår att säga, säger Kim Nilvall till Metro.

Bara en månad efter att Ross William Ulbrich arresterades 2 oktober 2013 startade en sida som kallade sig Silk Road 2.0 upp för att stängas ner ett år senare. Men den olagliga droghandeln fortsätter att flöda på den djupa webben, både i Sverige och internationellt. Enligt Wired hade den populäraste sidan Agora över 16 000 olika produkter till salu under september 2014.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset