Det sägs att aminosyran i te ­hjälper till att lindra ­ångest och stress.
Det sägs att aminosyran i te ­hjälper till att lindra ­ångest och stress.

För att slippa att själv bli sjuk när ungarna kaskadkräks har Jonas Cramby hittat den perfekta sättet att stärka sitt immunförsvar: den nya trenddrycken matcha-te.

Den andra februari kanske inte låter som nåt särskilt, men för alla småbarnsföräldrar är det ett datum fyllt av fasa. Det ­signalerar nämligen att ­vabruari börjat, den månad på året då man spenderar mer tid att hälla upp ­nyponsoppa till en första­gluttare i mysbyxor framför ”My little pony” än att sitta på kontoret och förtjäna sitt uppehälle som en vuxen människa.

Och även om barnen ­inte blivit sjuka, än, så har man ständigt dåligt samvete, man kan aldrig sätta mobilen på ljudlöst och man måste när som helst vara beredd att ryckas upp ur sömnen för att trösta ett snyftande barn och byta nerspydda lakan.

Och allt detta är om man har tur.

Vabruari är nämligen också månaden då en hel befolkningsgrupp går omkring med ett stelnat snytpapper i fickan och oroar sig för att de också ska bli smittade­. Att kaskadkräkas samtidigt som man tvingas passa upp på en 90 centimeter hög romersk kejsare med smak på mandelbiskvier och nya numret av Bamse,  ja, det är då det börjar bli tufft på riktigt.

LÄS MER: 6 ekologiska drycker

För att undvika att ­vabruari urartar helt har jag de senaste åren provat allt för att stärka mitt ­immunsvar: käkat vitlök, ­ingefära och diverse kosttillskott.

Jag har sett till att sova ordentligt, tränat (faktiskt) och under en kort period till och med börjat juica trots att det är en privilegierad, slösaktigt form av matkonsumtion som är ­dåligt för miljön och sämre för kroppen än att helt enkelt äta råvarorna som de är, som de helt kallt konstaterade i en ­artikel på The Daily beast häromdagen.

Det enda som jag har märkt fungerat är betydligt enklare, billigare och finns antagligen redan i ett skåp nära dig: Te. Sedan jag för ett par månader sedan slutade överkonsumera cola light och börja dricka sjukliga mängder av främst matcha och kallbryggt te har jag inte bara gått ner ett par kilo, jag har varit friskare än någonsin.

Te är inte bara fyllt av hälsosamma anti­oxidanter, utan det är också ett av få sätt att få i sig min absoluta ­favoritaminosyra också:
l-theaninet. Det är till ­exempel l-theaninet som tämjer det spattiga koffeinet och ger den vakna, ­lugna koncentration som gjort den särskilt l-theaninspäckade matchan till en dryck för författare, konstnärer och ­mediterare… meditatörer… sådana som mediterar.

Men tro inte att du  blir zenmunk av att äta matcha­glass eller hinka i dig matchalatte på ditt ­lokala fik, nej ska det vara bra för dig är jag rädd att du måste dricka matchan osötad, av bra kvalitet och utan en massa fet mjölk med ett litet hjärta i skummet.

L-theaninet är inte bara bra för vakenhet, lugn och koncentration, det sägs även att aminosyran ­hjälper till att lindra ­ångest och stress – vilket ju är exakt vad man behöver under vabruari.

Här är sex tips på goda teer av dryckesexperten Clara Grabe

Mirakelblomma?

Ekologiska torkade kamomillblommor, 44 kr, 70 gram, houseoftea.se

Enligt flera olika hälsokostfrämjare har blomman en stabiliserande effekt på magen och kan hjälpa till med matsmältningen. Kamomill har även en lugnande effekt på oss och kan hjälpa dig att komma till ro innan det är dags att sova. Och att sömn är en av de viktigaste faktorerna för att hålla sig frisk bekräftas av medicinska studier. Dessutom är kamomillte väldigt gott, lite sött och blommigt och smakar bra med ingefära och honung. Lenande huskur om förkylningen slår till.

 

Vardagste

Organic Sencha, 87 kr, 50 gram, inthemoodfortea.se

Sencha är ett väldigt populärt grönt japanskt te, både i Japan och utanför. Sencha ger en klar gröngul färg på teet och bör inte bryggas med för varmt vatten. Kokande vatten gör att drycken blir besk snabbt så försök att hålla vattnet runt 70-80 grader. Jag älskar sencha som doftar och smakar lite som hö, alger och ris. Det känns hälsosamt att dricka det och är ett vardags-te för många japaner. Sencha innehåller antioxidanter och enligt en studie på Karolinska Institutet under 1990-talet kom man även fram till att grönt te kan hämma cancer.

 

Exklusiva blad

Anji Bai Cha, 169 kr, 50 gram, gronateimporten.se

Till skillnad från Sencha som är ett ”every day tea” så finns det många exklusiva gröna teer att välja mellan. Tebladen är tunna och fina och vecklar ut sig när de bryggs. Teet är väldigt elegant och frisk. Bladen blir inte beska utan kan ligga kvar i kannan eller koppen, men det är väldigt viktigt att inte hälla på kokande vatten utan hålla det kring 80 grader. Enligt Gröna Te-importen innehåller teet mycket aminosyror som gör att man känner sig piggare så det är mer ett morgon- eller eftermiddagste.

 

Uppiggande ört

Clipper Organic White Tea Peppermint, 29 kr, 26 påsar, apotea.se

Även pepparmynta innehåller antioxidanter och har en uppiggande effekt. Perfekt så här års när många är sjuka och den som är frisk måste jobba ännu hårdare. Just det här är ett vitt te som blandats med pepparmynta. Vitt te görs på knopparna och de unga bladen från tebusken. Det bearbetas inte så mycket som grönt eller svart te utan torkas på relativt låg temperatur. De vita teerna anses vara de allra mest hälsosamma och detta bekräftades av en amerikansk studie vid Oregons universitet.

 

Det bästa av två världar

Balyocha, 122kr, 50 gram, inthemoodfortea.se

Balyocha är ett te som ligger mellan det gröna och det svarta. Enkelt förklarat så är gröna teer inte oxiderade medan de svarta är det. Balyocha är ett koreanskt te som är delvis oxiderat. Det är själva oxideringsprocessen som gör att teet får en svart färg och utvecklar en kraftigare smak. Det här är ett perfekt te för den som egentligen tycker mest om svart te men vill ha kvar mer nyttiga ämnen som finns i de gröna teerna. Bladet till det här teet kommer från en liten familjegård som arbetar helt utan bekämpningsmedel och konstgödsel.

 

Pigga upp dig efter lunch

Tan Yang Kung Fu, 99 kr, 70 gram, gronateimporten.se

Svart te innehåller mest tein av alla tesorter. Tein är motsvarigheten till koffein och har en uppiggande effekt. Vi är olika känsliga för koffein och tein men det är helt klart lämpligast att dricka en kopp svart te till frukost eller efter lunchen. Tan Yang Kung Fu är ett svart te från Kina som har en doft och smak åt choklad och kakao. Det som utmärker många bättre teer är att man kan göra en andra bryggning på samma teblad. Den andra bryggningen kan dra lite längre i koppen eller kannan.

LÄS MER: 6 bubbel som inte är champagne

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset