Clara Grabe är sommelier och Metros dryckesexpert.
Clara Grabe är sommelier och Metros dryckesexpert.

Kryddig och mustig julöl eller klassiskt elegant lageröl för att skölja ner maten. Det finns gott om goda öler till jul, här är några av Clara Grabes favoriter.

1. Smakrik ale

Nynäshamns Ångbryggeri är ett av mina favoritbryggerier. De grundades som ett mikrobryggeri men har nu vuxit markant. Det som genom­syrar deras öler är kvalitet. De utmanar inte genom att göra de mest extrema stilarna utan skapar öler som alltid håller måttet. Midvinterbrygd är en smakrik ale med toner av kavring och julkryddor.

Mysingen Midvinterbrygd, Nynäshamns Ångbryggeri, Sverige, nr 17732, 32,80 kr, 500 ml, 6 % alkohol.

2. Mörk rostad lager

Wisby Julbrygd har lite beska toner och rostad smak som kaffe. Gotlands Bryggeri startades 1995 och har sedan dess producerat många olika ölstilar. Grunden här är en mörk lager, alltså en underjäst öl precis som en ljus lager, men med mer rostad malt. Det förklarar den rostade doften och smaken. Passar perfekt till Janssons frestelse.

Wisby Julbrygd, Gotlands bryggeri, Sverige, nr 11311, 19,90 kr, 330 ml, 6 % alkohol.

3. Vintrig IPA

Om det rostade, kryddiga, klassiska julölet är för mustigt för din smak kan en IPA vara ett bra alternativ. Speciellt till kallskuret. India pale ale har alltid en tydlig beska från humle och en fruktig doft. Sigtuna Brygghus har sedan 2005 inspirerats mycket av amerikanska så kallade craft beer. Denna IPA är bland annat smaksatt med den kända humlen cascade.

Sigtuna Winter IPA, Sverige, nr 11319, 23,60 kr, 330 ml, 6 % alkohol.

LÄS MER: Lyxiga viner i småpartier

4. Karaktärsfull ale

Ambler är en red ale som överraskar positivt, speciellt för att vara alkoholfri. Ölet har en djup smak och kraftig karaktär med en balanserad beska och klädsamt rostad smak. Här kommer toner av kavring och torkad frukt fram.  Mikkeller drivs av dansken Mikkel Borg Bjergso som producerar öl på olika bryggerier runt om i världen.

Mikkeller Ambler, De Proef, Belgien, nr 11996, 19,90 kr, 330 ml, alkoholfri.

5. Briljant lageröl

Vid varje svensk högtid när sillen ska dukas fram och nubben kylas tänker jag på God Lager från Nils Oscars bryggeri. Den har en gyllene färg och maltig smak. Nils Oscar God Lager skapades första gången 1998 och är enligt bryggeriet själva Sveriges mest sålda hantverkslager. Den klarar allt från klassisk senapssill till moderna varianter.

Nils Oscar God Lager, Nyköping, Sverige, nr 1305, 19,90 kr, 5,3 % alkohol.

6. Klassisk porter

Historien kring Carnegie Porter går tillbaka ända till 1836. Stilen porter kommer ursprungligen från England och har en mörkare färg och djup smak. Carnegie Porter lagras väl och behöver några år för att få rätt balans. Med tiden utvecklas ölet och kolsyran mjukas upp till en fin mousse. Porter dricks väl tillsammans med julbordets kötträtter eller ostar.

2014 Carnegie Porter, Halland, Sverige, nr 1497, 17,90 kr, 330 ml, 5,5 % alkohol.

LÄS MER: Clara Grabe: Här är godaste glöggen

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Clara Grabe