61 personer omhändertogs i samband med NMR:s demonstration i Kungälv på första maj.
61 personer omhändertogs i samband med NMR:s demonstration i Kungälv på första maj.

Efter oroligheterna under 1 maj i Kungälv har polisen haft fullt upp. 61 personer omhändertogs och tolv personer greps – från båda sidor. "Förmodligen kommer fler förundersökningar att bli aktuella", säger Erik Nord vid polisen.

Cirka 250 personer från nazistiska NMR hade under onsdagen samlats i Kungälv för att demonstrera. I de centrala delarna av staden möttes de av närmare dubbelt så många motdemonstranter, och konfrontationen blev våldsam.

Polisen omhändertog sammanlagt 61 personer och tolv av dessa greps sedermera. Det rör sig bland annat om misstankar gällande våldsamt upplopp, våld mot tjänsteman, hets mot folkgrupp, brott mot vapenlagen med mera.

LÄS MER: Flera omhändertagna efter demonstrationer i Kungälv

– Tack vare kamerabevakning kunde vi identifiera ett antal misstänkta personer som kunde frihetsberövas innan de hann lämna platsen. Det var en stor framgångsfaktor för oss, säger polisens kommenderingschef Erik Nord i ett pressmeddelande.

Polisen: ”Vi tvingades prioritera”

Enligt polisen ska de gripna personerna ha varit både från NMR:s demonstration och den icke-tillståndsgivna motdemonstrationen. Konfrontationen mellan grupperna ledde även till att polisen tvingades omprioritera sitt agerande.

– Vi hade förväntat oss en del konfrontationer och så blev det också. Men ordningsstörningarna bland motdemonstranterna var så omfattande att vi blev tvungna att prioritera det istället för att ingripa mot brott som till exempel hets mot folkgrupp, säger Erik Nord.

LÄS MER: Hotbrev signerade NMR hemskickade till åklagare

Nu tar utredningsarbetet vid och polisen har många bilder och filmer att gå igenom från händelsen.

– Förmodligen kommer fler förundersökningar att bli aktuella. Vi har en utpekad utredningsresurs som arbetar för att kunna lagföra de som gjort sig skyldiga till brott, säger Erik Nord.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset