Teknik Nyheter Sverige

Du har miljontals sängkamrater

Marie-Louise Danielsson-Tham. Arkivbild.
Marie-Louise Danielsson-Tham. Arkivbild.

Du kanske brukar sova ensam? Men i själva verket är miljoner bakterier och andra mikrober med dig på kudden. De flesta ofarliga och ibland även livsnödvändiga. Men vinterkräksjukevirus kan leva upp till åtta dygn och smitta andra.

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor och känd från TV 4 programmet "Rent hus", är expert på hygien och kunnig på området mikrober. Hon förklarar att bakterier som lever på kuddarnas örngott vanligtvis är harmlösa.

– Det är ju våra egna hudbakterier som kommit från hårbotten, ansiktet, öronen, munnen och näsan. Det är oftast de kroppsdelarna vi har på kudden. Och eftersom det är våra egna hudbakterier är de oftast ofarliga.

100 biljoner på kroppen

Huden är kroppen största organ, nästan två kvadratmeter stor och med en vikt på fyra kilo. Bara på händerna finns kring 14 miljarder bakterieceller, och de är delvis olika på vänster och höger hand. Enligt vissa bedömare består människans kropp till bara tio procent av våra egna celler, resten – 90 procent – är mikrober, och den stora majoriteten just bakterier. Uppskattningsvis kring 100 biljoner, 100 000 000 000 000, huserar i en människas tarmar.

Alla dessa biljoner mikrober utgör sammanlagt 2-3 procent av en människas vikt.

– Så jag brukar bara dra av det när jag kliver upp på vågen, säger mikrobiologen Susan Perkins till tidningen New York Post.

De som hamnar på kudden när vi lägger oss är däremot inte särskilt långlivade utan dör ganska snabbt.

– De förökar sig oftast heller inte eftersom det är torrt på kudden och finns inte så mycket näring. Men sedan fylls de på när vi lägger huvudet på kudden igen, berättar Marie-Louise Danielsson-Tham.

Nyckeln till god hälsa

New York Post berättar hur forskare lyriskt beskriver mikroberna som nyckeln till en god hälsa för människor.

– Några bakterier är faktiskt bra för dig och utgör första försvarslinjen mot farliga bakterier, berättar Susan Perkins.

Den som sover tillsammans med någon annan människa behöver därför inte vara särskilt orolig över att en tio sekunder lång kyss betyder att kring 50 miljoner mikrober överförs. Men de farliga varianterna stavas oftast virus, och Marie-Louise Danielsson-Tham berättar att vinterkräksjukeviruset kan överleva upp till åtta dygn utanför kroppen.

– Man har sett att barn som kräkts i sängen kan smitta nästa människa som använder kudden. Det räcker med tio viruspartiklar för att man ska bli sjuk. Och även förkylningar skulle kunna spridas via örngott och kuddar.

Manfred Rohde/Reuters/TT
Du sover aldrig ensam, men de miljontals bakterier som du delar säng med är i regel harmlösa. Arkivbild.
Henrik Montgomery / TT
Bakterier som hamnar på kudden dör ganska snabbt eftersom det är en torr miljö. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset