Facebook kommer ihåg mycket mer om mitt liv än vad jag själv gör.
Facebook kommer ihåg mycket mer om mitt liv än vad jag själv gör.

Med hjälp av information om 50 miljoner Facebookanvändare ska dataanalysföretaget Cambridge Analytica ha hjälpt Donald Trump till makten. Skandalen växer och diskussionen om vad Facebook vet om oss är mer aktuell än någonsin. Det finns faktiskt ett sätt att ta reda på vad sociala medier-jätten vet om dig – så här gör du.

Det är ingen hemlighet att Facebook och andra internetjättar samlar information om dig. I princip allting vi gör, både online och offline, lämnar digitala spår efter sig. Du kanske märker det när skorna, restaurangen eller resan du just googlade på plötsligt dyker upp i ditt Facebookflöde.

Men hur mycket vet Facebook egentligen om oss? Det finns faktiskt ett sätt att ta reda på det. Facebook låter dig nämligen ladda ner en fil med all information som de har samlat på sig sedan du skapade ditt konto. Något som även Aftonbladet har skrivit om.

Ett knapptryck – och 83 minuter senare kunde jag ladda ner filen om mig själv.

Vad jag hittade? Allt ifrån oskyldig information som att jag skapade mitt konto för snart elva år sedan. Till mer känsliga uppgifter som jag inte kommer ihåg att jag ens skickat till någon.

LÄS MER: Har du gjort tester på Facebook? Så rensar du upp bland apparna

I mängden av bilder som jag och mina vänner har skickat fram och tillbaka via privatmeddelande hittar jag till exempel bilder på min kompis kreditkort, fram och baksida. Många av bilderna kommer jag inte ihåg att jag har sett, men det gör Facebook.

Filen innehåller också information om vilka annonser jag har klickat på i flödet. Uppenbarligen drömmer jag om att fly den svenska vintern eftersom de tre senaste annonserna jag har klickat på handlar om just flygresor.

I filen gick det att se vilka annonser som hade fångat mitt intresse i Facebookflödet.

Dessutom har Facebook tydligen tillgång till telefonnummer som jag haft sparade i min mobil, även nummer jag inte själv har kvar.

Det mesta av informationen är visserligen sådant som jag visste fanns sparat, men det blir ändå en obekväm upplevelse att se allting samlat.

Den stora datan som Facebook har om dig kan till och med avgöra val, sägs det. Något som har aktualiserats i samband med skandalen runt Cambridge Analytica, dataanalysföretaget som ska ha haft ett finger med i spelet i Donald Trumps valkampanj.

LÄS MER: Fem inlägg du aldrig ska dela på Facebook

Med hjälp av personlighetstester ska Cambridge Analytica ha kommit över information om mer än 50 miljoner Facebookanvändare. Information som sedan såldes vidare till Trumps kampanj, vilket både New York Times och The Guardians The Observer har berättat om.

– Vi använde Facebook för att samla in miljontals människors profiler. Och vi byggde modeller för att utnyttja vad vi visste om dem och siktade in oss på deras inre demoner. Det var grunden som hela företaget var byggt på, säger visselblåsaren Christopher Wylie, som tidigare jobbade åt Cambridge Analytica, till The Observer.

Genom att använda informationen kunde de skicka riktat material som kan ha påverkat människor i samband med presidentvalet.

LÄS MER: Sex saker som alla på Facebook borde tänka på

Skandalen runt Cambridge Analytica slutar inte där. De kan ha påverkat fler demokratiska val med otillåtna metoder. Brittiska Channel 4 News har i hemlighet filmat möten med bolagsledningen där de berättar att de inte tvekar att använda mutor, ex-spioner och prostituerade för att lura politiker i fällor och främja sina kunders intressen.

Avslöjandena fortsätter att avlösa varandra vilket även har inneburit en kris för Facebook. Aktien har rasat på börsen och sociala medier-jätten anklagas för att inte värna sina användares integritet. Under hashtaggen #DeleteFacebook har många höjt sina röster om att det är dags att avinstallera Facebook, däribland Whatsapp-medgrundaren Brian Acton. Samtidigt har högsta ledningen varit väldigt tysta.

Tydligt är att den personliga informationen vi lämnar ifrån oss digitalt är värdefull för en rad aktörer. Därför kan det vara en ögonöppnare att se hur mycket bolag som Facebook faktiskt har sparat om oss.

När jag tittade igenom den enorma filen om mig själv kom jag till en insikt: Facebook kommer ihåg mycket mer om mitt liv än vad jag själv gör.

LÄS MER: Cambridge Analytica och Facebook – detta har hänt

Så här gör du för att se vad Facebook vet om dig

1. I menyn längst upp till höger på Facebook klickar du in dig på ”Inställningar”.

2. Välj kategorin ”Allmänt”. Längst ner under ”Allmänna kontoinställningar” finns det en länk där det står ”Ladda ned en kopia av din Facebook-information”. Klicka på den och följ instruktionerna.

3. Facebook kommer nu att sammanställa en fil med all information de har om dig sedan du skapade ditt konto. Det kan ta allt från några minuter till ett par dagar.

4. När de är färdiga med filen får du ett mejl. Följ länken och klicka på ”Ladda ned arkiv”.

OBS: Tänk på att filen innehåller omfattande information om dig. Lagra den på ett säkert ställe.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset