Dua Lipa
Dua Lipa

Hon är en av de mest omtalade artisterna just nu. Brittiska Dua Lipa har levererat hitlåt efter hitlåt de senaste åren. – Man kan aldrig slappna av och tänka att ”nu har det hänt, nu behöver jag inte jobba så hårt längre”, säger hon till Metro.

Med flera miljarder Spotify-lyssningar på sin musik är Dua Lipa, 22, en av världens mest streamade artister just nu. Enbart hitlåten ”New rules” som släpptes förra året har fler än 1,1 miljarder visningar på Youtube. Även artisten själv medger att hon behöver nypa sig själv i armen ibland.

– Jag drömde alltid om det här och ville förstås att det skulle hända, men jag visste inte om det någonsin skulle det.

Så nu lever du drömmen?

– Ja, helt klart. Jag får göra det jag alltid har velat göra och jag vill bara fortsätta att göra det.

LÄS MER: ”Stjärnskottet Anne-Marie om Ed Sheeran: Har alltid stöttat mig”

Varför tror du själv att det har gått så bra de senaste tre åren?

– Jag är så tacksam för responsen och fansen har varit fantastiska. Allt jag vill göra är musik som får människor att må bra, men som också låter människor relatera till varandra och se att vi alla går igenom samma saker. Och att jag inte är annorlunda än någon annan.

När insåg du att du skulle klara dig på musiken?

– Första gången jag kände att det kanske skulle hända var när jag fick mitt skivkontrakt och slutade på mitt restaurangjobb. Jag jobbade hårt för att inte behöva gå tillbaka till det jobbet eller behöva börja på universitet. Jag känner än i dag att jag alltid jobbar hårt för att fortfarande få leva min dröm och bibehålla min karriär. Man kan aldrig slappna av och tänka att ”nu har det hänt, nu behöver jag inte jobba så hårt längre”.

Vilka är för- och nackdelarna med att vara i rampljuset?

– Fördelarna är förstås att få turnera världen, skapa musik och allt det där. Nackdelen är att man tappar mycket av sitt privatliv. Ibland tycker jag att det är konstigt att folk vill veta vad som händer i mitt privatliv, men jag antar att det är något som kommer med den här karriären. Och att folk har en massa åsikter om mig. Man behöver lära sig att hantera den biten.

Vad har folk för fördomar om dig?

– Folk tror att jag är en hjärtekrossare.

Det är inte sant?

– Nej … Jag inspireras mycket av det som är sorgligt och jag tror att folk kanske därför tror att jag njuter av att vara hjärtekrossad och att det är självförvållat från min sida så att jag ska kunna skriva bra låtar. Vilket inte är sant. Jag är en hopplös romantiker och hoppas verkligen att allt det där kommer att lösa sig. Men när det inte löser sig så ser jag det från den ljusa sidan – det är hemskt och det gör ont, men jag kan skriva om det!

Vilken är din favorit av låtarna du har släppt hittills?

– Det är som att välja vilket som är ens favoritbarn! Låtarna betyder så mycket för mig och är ifrån olika perioder i mitt liv. ”Genesis” kanske är min favorit just nu, men det varierar hela tiden.

Kan vi förvänta oss ett nytt album snart?

– Den kommer inte i år, i år skriver jag mycket, turnerar och spelar på festivaler. Men jag hoppas på att komma med ny musik nästa år.

LÄS MER: ”Molly Sandén är tillbaka – ”Mådde mitt allra sämsta och allra bästa under ett år”

Fakta: Dua Lipa

Ålder: 22 år.
Född: I London, England.
Gör: Artist och låtskrivare, tidigare modell.
Bakgrund: Slog igenom 2015 och har släppt hitlåtar som ”New rules”, ”IDGAF”, ”Scared to be lonely” med Martin Garrix och ”One kiss” med Calvin Harris.
Aktuell: Med sin turné ”The self-titled tour”. Spelade i Stockholm på Annexet den 24 april.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om musik