Dua Lipa har redan skramlat ihop flera hundra miljoner spelningar på Spotify. I juni släpps hennes självbetitlade debutalbum. "Jag ser fram emot att alla ska få höra det", säger hon.
Dua Lipa har redan skramlat ihop flera hundra miljoner spelningar på Spotify. I juni släpps hennes självbetitlade debutalbum. "Jag ser fram emot att alla ska få höra det", säger hon.
Musik TT

Dua Lipa har levererat flera jättehits de senaste åren. Men hon vill vara mer än en singelstjärna – i juni kommer debutalbumet.

För mig är album en viktig del av att vara artist, säger hon till TT.

Dua Lipa slog igenom ordentligt häromåret med singlar som "Be the one" och "Hotter than hell". Just nu är den brittiska 21-åringen aktuell med Martin Garrix-samarbetet "Scared to be lonely" – en låt som spelats nästan 170 miljoner gånger på Spotify sedan den släpptes för två månader sedan.

Jag har alltid drömt om det här. När jag var liten och någon frågade mig i lekparken vad jag skulle bli när jag blev stor så sa jag alltid att jag skulle bli sångerska. Men jag trodde inte att det var något som skulle kunna hända på riktigt, säger Dua Lipa.
TT: Kan du förstå att det händer på riktigt nu då?
Ibland är det svårt att förstå exakt hur långt jag har kommit. Jag måste stanna upp och nypa mig i armen, allt är lite galet. Men det känns bra.

Progressiv pop

Dua Lipa är i Stockholm för att göra en intim spelning och möta pressen. De senaste åren har hon besökt Sverige flera gånger – i fjol uppträdde hon i "Sommarkrysset" och innan dess var hon här för att skriva musik med Teddybears Jocke Åhlund.

Jag var här och skrev med honom i en vecka, han var så cool och har en bra energi. Men det var väldigt tidigt i min skrivprocess, säger Dua Lipa.

De låtarna har inte släppts och de kommer inte heller att finnas med på hennes kommande album. Den självbetitlade debuten har skjutits upp flera gånger men den 2 juni är det till slut dags för släpp.

Det är ett popalbum men samtidigt väldigt mångfaldigt. Det nuddar en massa andra genrer, jag har inspirerats av så många olika sorters musik. Men i grunden är det pop, progressiv pop, säger Dua Lipa.

"Jag grät"

I dagens strömmade musikklimat är det inte alls ovanligt att unga artister struntar i att göra fullängdsalbum. För Dua Lipa var det dock en självklarhet.

Jag har alltid förälskat mig i artister genom deras album, inte genom deras singlar. Jag har kunnat alla deras låtar. För mig är det viktigt att ha ett samlat verk som berättar min historia, säger hon.
TT: Hur kommer det att kännas när du får albumet i din hand?
Jag har faktiskt redan fått det. Jag grät. Det var så överväldigande men samtidigt kändes det renande, att allt som jag har haft i mig så länge till slut ska få komma ut i världen. Att veta att det finns där, rent fysiskt, och att ingen kan jiddra med det.
Dua Lipa har redan skramlat ihop flera hundra miljoner spelningar på Spotify. I juni släpps hennes självbetitlade debutalbum. Jag ser fram emot att alla ska få höra det, säger hon.
Dua Lipa har redan skramlat ihop flera hundra miljoner spelningar på Spotify. I juni släpps hennes självbetitlade debutalbum. "Jag ser fram emot att alla ska få höra det", säger hon.
Dua Lipas debutalbum har skjutits upp flera gånger. Jag kände att jag inte hade allt material som jag ville ha. Nu är jag stoltare över det än någonsin så jag är glad att jag väntade, säger hon.
Dua Lipas debutalbum har skjutits upp flera gånger. "Jag kände att jag inte hade allt material som jag ville ha. Nu är jag stoltare över det än någonsin så jag är glad att jag väntade", säger hon.
Jag trodde inte att det var möjligt, eller något som ens skulle kunna hända, säger Dua Lipa om sina barndomsdrömmar om att bli artist.
"Jag trodde inte att det var möjligt, eller något som ens skulle kunna hända", säger Dua Lipa om sina barndomsdrömmar om att bli artist.
Varje låt är speciell, säger Dua Lipa om sitt kommande debutalbum.
"Varje låt är speciell", säger Dua Lipa om sitt kommande debutalbum.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset